0 av 0 för ""

Ny energisnål gjuterianläggning för Scania

Scanias gjuterianläggning

Ny energisnål gjuterianläggning för Scania

Kund

Scania

Status

Pågående

Kompetens

Byggkonstruktion, arkitektur, anläggning, industriteknik, installationskonsulter.

Plats

Södertälje

Förnybar energi ska driva den hållbara anläggningen

Ökad säkerhet, kvalitet och hållbarhet är i fokus när Scania miljardsatsar på ett nytt gjuteri. Energiförbrukningen kommer att minska med 30 procent jämfört med det nuvarande gjuteriet. De största energivinsterna möjliggörs genom förbättringar av gjuteriprocessen och återvinning av den värme som den generar. Gjuteriet kommer att drivas på el framställd av förnybara energikällor.

Helhetsåtagande med starkt hållbarhetsfokus

Swecos uppdrag är ett helhetsåtagande med samtliga discipliner involverade, bestående av projektering för mark och husbyggnad, el- och ventilationsinstallationer, styr- och reglerteknik samt brand- och sprinklerinstallationer.

– Byggnadsprojektet är extremt installationstätt. På den stora ytan står det packat med processutrustning. Det är trängre än mellan hyllorna i en ICA-butik, säger Jan Liljestedt, installationskonsult på Sweco.

– Vanligtvis när vi bygger en fastighet så planerar vi för en kraftförsörjning på två till tre megawatt. Men i gjuteriet ska skrot och järn smältas vid 1500 grader så det rör sig om 25 – 28 megawatt vilket är en enorm skillnad när det gäller att göra beräkningar. Minsta skillnad slår väldigt hårt.

Flexibilitet och samverkan två viktiga framgångsfaktorer

– I detta komplexa uppdrag, med projektering medan vi bygger, gällde det att vara snabbfotad och flexibel för att kunna hantera nya förutsättningar, ibland dagligen. Det hanterade Sweco-konsulterna elegant, säger Erik Göransson, elprojektledare på Scania Industrial Maintenance.

– Samarbetet var mycket gott och flexibelt. Jag upplevde också en ödmjukhet inför uppgiften.

Scanias nya gjuterifabrik framifrån

”Man bygger nog bara ett motorblocksgjuteri en gång i livet.”

Jan Liljestedt är en av Swecos mest erfarna uppdragsledare med snart 37 år i företaget. Trots sin långa erfarenhet sticker Scaniaprojektet ut som något speciellt.

– Alla litade på varandra och ville framåt, säger Jan. Kontakten med Scania-medarbetarna var otroligt bra, vi hade backup hela tiden och hjälp att få tag i rätt expert i den stora organisationen. Scania är väldigt duktiga på sin process och har medarbetare med en otroligt stor kunskapsbank.

Men trots ett ovanligt välfungerande projekt var inte allt fritt från utmaningar.

– Vid årsskiftet 2019/2020 stod vi i ett kritiskt skede då vi inte kunde skapa balans mellan installerad och tillgänglig effekt. Efter att vi vridit och vänt på effektbalansen mellan olika inmatningspunkter resulterade det i att vi måste komplettera med ytterligare en transformatorstation för att klara installerade effekter.

Ytterligare en utmaning var utformningen av brandlarmsystemet.

– Från början tänkte vi använda oss av ett traditionellt system med detektorer. Men höga takhöjder, rörgator i tak och liknande krävde något annat. I dag är detektorer installerade där det går att komma åt dem. På övriga ytor installerade vi kameror med en speciell algoritm för videoanalys, framtagen för att på stora avstånd upptäcka rökpelare och flammor från öppen eld. Tekniken har funnits ett tag, men först på senare tid visat sig fungera tillförlitligt.

– Det som gjorde det här projektet så otroligt roligt var också att vi hade ett riktigt bra och väl sammansatt Sweco-team. Man bygger nog bara ett motorblocksgjuteri en gång i livet.