0 av 0 för ""

Gränby Centrum

Gränbystaden

Uppdrag
Gränbystaden, Uppsala
Kund
Atrium Ljungberg
Status
Färdigställt
Kompetens
Arkitektur, tillgänglighet, ljusdesign, landskapsarkitektur, transportinfrastruktur, byggnader och stadsdelar
Plats
Uppsala
Uppdragsansvarig arkitekt
Robert Martin, Tim Conaglen, Jan-Åke Lindgren och Katharina Schaub Hellström
Certifierad sakkunnig i tillgänglighet
Monika Albertsson

En plats där människor lever, arbetar och umgås

Uppsala får sin andra stadskärna när handelsplatsen i Gränby omvandlas till en stad som sjuder av liv. En gemytlig plats där människor lever, arbetar och umgås.

Visionen med Gränbystaden, som Sweco tagit fram, har varit att utifrån en handelsplats utveckla en fulländad stad med promenadvänliga stråk, gestaltade torg och ett rikt stadsliv med gångavstånd till arbete, shopping, kultur och umgänge.

Visionen löper också parallellt med projektets större hållbarhetsgrepp, att skapa en helhet där människor har nära till det som de behöver i sin vardag.

Attraktiv stadsmiljö som inspirerar

I omvandlingen till stad har en viktig del varit att skapa attraktiva stadsmiljöer som inspirerar och blir Gränbystadens karakteristiska platser. Som en del av detta har Sara Stinas torg utformats som en oas mellan bostadshusen och gallerian. Inspirerat av Linnés Södra Hammarby och dess kulturlandskap med åkrarna, täpporna och ängarna skänker torget harmoni och avkoppling på uteserveringarna i solen, och bjuder samtidigt in till lek för barnen.

Staden som fortsätter leva efter kontorstid har löpt som en röd tråd genom projektet och avspeglas i myriader av butiker, restauranger, caféer, biograf, lekland, bowling och karaoke som nu rymmer den nygestaltade och utbyggda gallerian. Den blir en mötesplats som efter dagen lyser upp kvällen och bjuder in till dans.

Swecos uppdrag i Gränbystaden

Omtanke har lagts på flöden och människor som ska leva och arbeta i Gränbystaden. Det nya parkeringsgaraget under jord sammanbinder smidigt bostadshusen med gallerian och har gestaltats med fokus på trygga miljöer, generös takhöjd och god belysning.

Som Uppsalas andra stadskärna har Sweco tillsammans med Uppsala kommun utformat Gränbys trafiklösningar som stärker kopplingen till Norra Gränbystaden, som också ingår i Gränbystaden, och kopplingen till Uppsala.

Utvecklingen av Gränbystaden pågår fortfarande med vidareförädling och uppförande av bostäder. Sweco Architects har arbetat med flera etapper och tillsammans med olika discipliner.

Det som en gång var ett centrum, omgivet av parkeringsplatser, har idag blivit Uppsalas andra stadskärna. En plats som har allt man kan önska.

Foto: Tim Meier.

Tak i Gränby centrum

Uppgång i Gränby centrum

Biosalong i Gränby centrum

Torg vid Gränby centrum
Glastak i Gränby centrum
Rulltrappa uppgång Gränby centrum
Bild utanför Gränby centrum
Gränby centrum interiör
Bild på belysning utanför Gränby centrum
Bild utanför Gränby centrums ingång
Grön växtvägg över hiss i Gränby centrum