Modernisering av fjärrvärmeproduktionen vid Heleneholmsverket i Malmö
Moderniserad fjärrvärmeproduktion med nytt spets- och reservvärmeverk
Heleneholmsverket i Malmö, som består av ett kraftvärmeverk och en fjärrvärmecentral, togs i drift 1960 och är strategiskt mycket viktig för Malmös fjärrvärmesystem. E.ON ska modernisera fjärrvärmeproduktionen vid verket och ersätta den befintliga fjärrvärmecentralen med ett nytt spets- och reservvärmeverk: Heleneholms spetspannor.
Sweco har genomfört en förstudie för att utreda vilken typ av pannor som ska användas i den nya anläggningen. Projektet går nu in i nästa fas då den tekniska lösningen ska fastställas och de olika delarna i anläggningen projekteras. Sweco är huvudprojektledare, projekteringsledare samt ansvarig för projekteringen av bygg & mark och process. Sweco hjälper även E.ON med att ta fram en komplett tillståndsansökan för verket.
Säker leverans av värme med kort varsel
Sedan Heleneholmsverket togs i drift har det varit och är en vital del av Malmös fjärrvärmesystem. Fjärrvärmecentralen börjar nå sin tekniska livslängd och ersätts nu med en modern anläggning.
Det nya spets- och reservvärmeverket kan startas upp och leverera värme med kort varsel. Det kan då användas vid exempelvis långvarig kyla när ordinarie värmeproduktion inte räcker till, eller vid driftstopp i övriga anläggningar.
Heleneholms spetspannor kommer preliminärt att bestå av tre pannor som kan eldas med antingen biogas eller bioolja.
Samarbete framgångsfaktor i projektet
Inom ramen för projektet tas tekniska specifikationer för ett antal totalentreprenader, däribland pannor, fram. Utöver det projekteras rör och sekundärstål, byggkonstruktion och markarbeten för utförandeentreprenader. Sweco kommer även att bistå under upphandling inklusive förhandling av dessa kontrakt.
– Vi har en tät dialog med E.ON och regelbundna avstämningar med kundens styrgrupp, tekniska referensgrupp samt inköpsorganisation, vilket gör att projektet löper på med bra fart och med gott samarbete, säger Pia-Maria Bondesson, projektledare Sweco.
Arbetet med förstudien påbörjades under 2022 och förprojektet, vars resultat ska vara ett färdigt underlag för investeringsbeslut, planeras att avslutas i slutet av 2024.
Fjärrvärme i Sverige
- Fjärrvärme är den vanligaste uppvärmningsformen i Sverige och står för drygt hälften av all uppvärmning.
- Fjärrvärmesystemet i Malmö är ett av Sveriges äldsta, utbyggnationen påbörjades 1950. Karlstad var först ut i Sverige 1948.
- Heleneholmsverket togs i drift på 1960-talet och eldades då med olja. I samband med att naturgasnätet byggdes ut i Sydvästra Sverige under andra halvan av 1980-talet, konverterades anläggningen till gaseldning.
