0 av 0 för ""

konferensrum ESS Lund

Inredning av ESS Campus

Uppdrag
Inredning av ESS Campus
Kund
ESS
Färdigställt
2021
Kompetens
Inredningsarkitektur, projektledning
Plats
Lund
Ansvarig inredningsarkitekt
Johanna Wedholm Klemt
Team
Charlotta Rosén, Xianfang Yang och Josefin Franzén

Återbruk i fokus på innovativt campus

Kreativa lösningar, en hög grad av recyklad inredning samt textiler och färger i harmoni. Swecos inredningsarkitekter har skapat miljöer för ESS Campus som både speglar och står i konstrast till den innovativa, industriella kärnverksamheten.

ESS är en forskningsanläggning baserad på världens starkaste neutronkälla, med toppmoderna neutroninstrument, laboratorier och utvecklingscentrum. På ESS Campus finns 500 kontorsplatser och sociala ytor fördelade på fem våningsplan och 18 300 nyinredda kvadratmetrar.

Återbruk och hållbarhet över tid

Inredningsprojektet har genomsyrats av ett stort hållbarhetsfokus där alla möbler som gick att återanvända har nyttjats igen. Samtliga arbetsplatsmöbler är återbrukade med tillägg av specialritade växtmöbler. Alla miljömöbler som är nyinköpta är klädda i samma gråa ulltyg. En hållbarhetsaspekt i sig – möblemanget kan flyttas runt och ändå alltid passa in. Nytillskotten har valts med tonvikt på hållbarhet över tid, svensktillverkat och miljömärkt.

Samspel mellan färger, textilier, möbler och växter ger ombonad känsla

Orienterbarheten i huset underlättas av ett kulörkoncept strukturerat per våningsplan, med varierande nyanser i mattor och väggar. Varje våning har en huvudfärgsättning och två accentfärger som återkommer i olika konstellationer på de olika våningsplanen. För att skapa en ombonad känsla har specialritade växtlådor i våningens huvudfärg placerats på befintlig förvaring. Textilierna är valda efter funktionella egenskaper anpassade för ljusinsläpp, sekretess och ljudabsorption, i färger som harmonierar med husets. Resultatet blir en lugn, välkomnande känsla som står i konstrast till industrihallarnas mer maskinella atmosfär.

Ett isberg blir en mötesplats

Ett spektakulärt atrium binder ihop huskropparna. Den kreativa trapplösningen ”Isberget” skapar ett rum i rummet som fungerar både som mötesplats och tekniklösning, med informationsskärmar som visar vad som händer på Campus. Isberget är designat med olika avsatser där man kan sitta eller nyttja som podium när exempelvis en skolklass är på besök. Vid Isberget finns platser för caféets gäster med likadana utemöbler som på husets alla öppna atriumplan samt på takterrassen, vilket skapar en utomhusatmosfär även här.

På varje våningsplan finns en trapplösningsinteriör liknande Isbergets med trä i detaljer och golv. En inbjudande miljö fylld av växter som skapar rumslighet i det öppna rummet och gör platsen till så mycket mer än sin funktion som passage.

Industriell känsla i receptionen och ett lugn i matsalen

Den innovativa forskningsverksamheten och ESS historia speglas i receptionerna som utformats i perforerad bakbelyst plåt med mönster inspirerade av kärnverksamheten, där strålar skjuts ut mot olika rum liksom från neutronkällan. Materialet i rå aluminium ökar känslan av det industriella i verksamheten i entrébyggnadens reception, i huvudbyggnadens reception har en av ESS profilfärger använts.

Matsalen är en grön varierad miljö med stora träd och växtlighet på väggar och golv som skapar en levande och avkopplande plats. Rummet är stort med högt i tak vilket gjort ljudnivån till en viktig aspekt. Stora absorbenter i olika toner av grönt, påminnande om ett bladverks skiftningar, pryder väggen. Andra akustiska åtgärder är soffornas höga ryggar, ljuddämpade bordsskivor och gardiner med ljudklass. Växtkonceptet är utformat som en del av inredningsarkitekturen, med gestaltningsidéer och konceptuella lösningar för växter, växtkärl och placeringar. Husets färgpalett tas upp i textiliernas kulörer, som samspelar med och förstärker våningsplanens tema.

Foto: Felix Gerlach.

Trapphus ESS Lund
Balkonger ESS Lund
Grön inredning ESS Lund
Personalyta ESS Lund
inomhusbalkonger ESS Lund
Grönt konferensrum ESS Lund
Samlingsrum ESS Lund
väntrum ESS Lund
inredning matsal ESS Lund
reception ESS Lund
rosa inredning ESS Lund
konferensrum ESS Lund
blått konferensrum
orange brun inredning ESS Lund
ESS Lund fasad
Copy link
Powered by Social Snap