0 av 0 för ""

Reception vid Kungl. Vetenskapsakademien

Kungl. Vetenskapsakademien

Uppdrag
Nytt liv till Kungl. Vetenskapsakademiens vackra huvudbyggnad
Kund
Kungl. Vetenskapsakademin
Färdigställt
2020
Kompetens
Arkitektur, inredningsarkitektur, ljusdesign, konstruktion
Plats
Stockholm
Ansvarig arkitekt
Åsa Machado
Ljusdesign
Åsa Machado och Jonas Kjellander
Inredning
Evelina Ekstrand

Nytt liv till Kungl. Vetenskapsakademiens vackra huvudbyggnad

Kungl. Vetenskapsakademiens huvudbyggnad har omgestaltats interiört. De vackra rummen har fått nytt liv, tydligare funktioner och identitet, med textilier och möbler i ton med en djärv kulörsättning.

Byggnad från förra sekelskiftet

1912 påbörjades uppförandet av Kungl. Vetenskapsakademiens byggnad under ledning av arkitekt Axel Anderberg. Verksamheten hade varit inhyst på olika adresser i staden och skulle äntligen få sin egen byggnad. Så kom första världskriget emellan och tvingade fram hårda prioriteringar, vilket framförallt resulterade i en förenklad interiör. Mer än 100 år senare har interiören fått ett uttryck i linje med den ursprungliga ambitionsnivån, utifrån dagens funktioner. Sweco Architects har uppgraderat den vackra och karakteristiska huvudbyggnaden. De vackra rummen har nytt liv, med inredning i ton med en stämningsfull färgsättning inspirerad av byggnadsantikvariens färganalyser. Idag är det en modern mötes- och arbetsplats.

Inredningen kopplar till sin historia

Originalmöbler och snickerier har restaurerats och med utgångspunkt från gamla arkivfoton så har nya specialmöbler ritats upp och tillverkats. Lösa mattor som vävts till projektet har varsamt fått anpassa sig till befintliga möbler, ritade av bl.a. Jacob Berzelius. Målsättningen har varit att inredningen ska bära sin historia med stolthet och lätthet, utan att tappa kontakten med samtiden och den moderna arbets- och mötesplatsens betydelse.

Nydesignad stol som återspeglar historia

I samarbete med Gemla har Sweco Architects även tagit fram en ny stol som ska återspegla den som arkitekten av huset formgav för över hundra år sedan.

Foto: Emma Shevtzoff.

Lounge på Kungl. Vetenskapsakademien
Trevligt barbord vid Kungl. Vetenskapsakademien
Kaffestation vid Kungl. Vetenskapsakademien
Kontorsrum i Kungl. Vetenskapsakademien
Vacker detaljbild på stol och matta
Blomsterdetaljer vid Kungl. Vetenskapsakademien
Bordsdetaljer
Fåtöljer på Kungl. Vetenskapsakademien
Copy link
Powered by Social Snap