0 av 0 för ""

Klassiska rum har fått nytt liv

Kungl. Vetenskapsakademien

Kungl. Vetenskapsakademiens huvudbyggnad har omgestaltats interiört. De vackra rummen har fått nytt liv, tydligare funktioner och identitet, med textilier och möbler i ton med en djärv färgsättning.

Reception vid Kungl. Vetenskapsakademien

Fakta om projektet

  • Kund

    Kungl. Vetenskapsakademin

  • Plats

    Stockholm

  • Fotograf

    Emma Shevtzoff, Måns Berg

  • Uppdrag

    Nytt liv till Kungl. Vetenskapsakademiens vackra huvudbyggnad

  • Status

    Färdigställt 2020

  • Kompetens

    Arkitektur, inredningsarkitektur, ljusdesign, konstruktion

  • Ansvarig arkitekt

    Åsa Machado

  • Ljusdesign

    Alexandra Schremer Payén och Jonas Kjellander

  • Inredning

    Evelina Ekstrand

Lounge på Kungl. Vetenskapsakademien
Trevligt barbord vid Kungl. Vetenskapsakademien

Nytt liv till Kungl. Vetenskapsakademiens vackra huvudbyggnad

1912 påbörjades uppförandet av Kungl. Vetenskapsakademiens byggnad under ledning av arkitekt Axel Anderberg. Verksamheten hade varit inhyst på olika adresser i staden och skulle äntligen få sin egen byggnad. Så kom första världskriget emellan och tvingade fram hårda prioriteringar, vilket framförallt resulterade i en förenklad interiör. Mer än 100 år senare har interiören fått ett uttryck i linje med den ursprungliga ambitionsnivån, utifrån dagens funktioner. Sweco Architects har uppgraderat den vackra och karakteristiska huvudbyggnaden. De vackra rummen har nytt liv, med inredning i ton med en stämningsfull färgsättning inspirerad av byggnadsantikvariens färganalyser. Idag är det en modern mötes- och arbetsplats.

Inredningen kopplar till sin historia

Originalmöbler och snickerier har restaurerats och med utgångspunkt från gamla arkivfoton så har nya specialmöbler ritats upp och tillverkats. Lösa mattor som vävts till projektet har varsamt fått anpassa sig till befintliga möbler, ritade av bl.a. Jacob Berzelius. Målsättningen har varit att inredningen ska bära sin historia med stolthet och lätthet, utan att tappa kontakten med samtiden och den moderna arbets- och mötesplatsens betydelse. I samarbete med Gemla har Sweco Architects även tagit fram en ny stol som ska återspegla den som arkitekten av huset formgav för över hundra år sedan.

Ljusinstallationer med stor spännvidd

I tillbyggnaden från 1970-talet har nya Beijersalen tagit form, ett helt omgestaltat vetenskapligt forum med avancerade ljud-, akustik- och ljusinstallationer. Ljusinstallationerna uppvisar en stor spännvidd, från subtila tillägg för att betona kulörer, material och rumslighet i de kulturhistoriska miljöerna, till de påtagligt moderna lösningarna med högt teknikinnehåll i Beijerflygeln. De historiska respektive moderna rummen i byggnaden har helt olika förutsättningar för ljustekniska installationer samtidigt som de ska betjäna likartade funktioner och aktiviteter. Målsättningen har varit att de olika ljusmiljöerna ska kännas besläktade i sin karaktär.

Hållbarhet och kontinuitet centralt

Material som ull, läder, trä, sten och mässing har valts för att både tåla slitage och bli vackrare med tiden, då hållbarhet och kontinuitet har varit centrala begrepp under projekteringen. Ljusintrycket är resultatet av valet av armaturer, med försänkta, dolda och avbländade ljuskällor. De är avsedda att framhäva rummen, människorna, materialen och möblerna. Projektgruppen har velat åstadkomma en cirkelverkan så att en omsorgsfull belysning höjer materialens status i rummet, medan de exklusiva materialen berikar ljusmiljön. Principerna för ljusdesignen har varit en integrerad del i projektgruppens arbete från de första skisserna hela vägen till efterjusteringar. Belysningen i varje rum kan styras från en pedagogiskt utformad och användarvänlig AV- panel samtidigt som man styr ljus och bild.

  • Hörsal kungliga vetenskapsakademin
  • Kungliga vetenskapsakademin
  • Kontorsrum i Kungl. Vetenskapsakademien
  • Kaffestation vid Kungl. Vetenskapsakademien
  • Fåtöljer på Kungl. Vetenskapsakademien
  • Närbild belysning
1 / 6

Vinnare av Svenska Ljuspriset 2022 och LIT Lightning Awards 2022

Ljussättningen av Kungl. Vetenskapsakademien ledde till vinst av Svenska Ljuspriset 2022 i kategorin interiör. ”Detta projekt av kunglig dignitet och finess, ger besökaren en aldrig sinande ström av wow-upplevelser” var en del av juryns utlåtande. Kungl. Vetenskapsakademien vann även det internationella LIT Lighting Awards 2022 i kategorin i kategorin Interior Architectural Illumination.