![Lillmunkens förskola och lekplats](https://www.sweco.se/wp-content/uploads/sites/3/2021/03/Lillmunkens-forskola-i-Munkfors-lekplats-Puffbild-1680x1000-1.jpg)
Lillmunkens förskola Munkfors
- Uppdrag
- Utformning av lärmiljöer inom- och utomhus
- Kund
- Munkfors kommun
- Färdigställt
- 2017
- Kompetens
- Arkitektur, landskapsarkitektur
- Plats
- Munkfors
- Ansvarig arkitekt
- Lars Yngvesson
- Ansvarig landskapsarkitekt
- Louise Thyberg
- Bygghandlingar
- Klara Arkitekter
Multifunktionella rum i kreativ förskola i Munkfors
I Munkfors ligger sedan 2017 Lillmunkens förskola som ger plats åt upp till 100 barn. Swecos arkitekter har utformat lärmiljöerna både inom- och utomhus. Ett multifunktionellt trapphus och avdelningar med gradänger i kombination med burspråk ger en kreativ miljö för barn och pedagoger att verka i.
Designdialog som grund för byggnadens olika behov
Det är på uppdrag av Munkfors kommun som arkitekter och landskapsarkitekter på Sweco har utformat Lillmunkens förskola. Som inledning i projektet genomfördes en förenklad designdialog för att i samverkan med verksamhetsrepresentanter och ansvariga för drift och förvaltning utreda olika behov för att kunna rita en byggnad som svarar upp mot dessa. Resultatet blev en tvåplansbyggnad med en generös gårdsyta mellan förskolan och den intilliggande grundskolan, även den utformad av Sweco, dåvarande FFNS, på 1990-talet.
Multifunktionellt rum ger stor frihet
Skolans trapphus är utformad som ett multifunktionellt rum. På så sätt kan matsalen på bottenvåningen bli större vid behov och under trappan finns lekutrymme. Trapphuset fungerar även som samlingsplats när barnen ska hämtas och lämnas. Det utgör på så vis navet i byggnaden. Avdelningarna är förhållandevis små och istället för stora generella avdelningar har man valt att ha tematiserade grupprum och trapphuset som delas mellan avdelningarna att använda för olika aktiviteter.
Modernt uttryck i genomtänkta inslag
Delar av gestaltningen har varit styrd av detaljplanen, såsom takpannor och röd träpanel. Genom inslag av laminatskivor, burspråk, släta takpannor och mittdelens glasparti får byggnaden ändå ett uttryck som ligger i vår tid. Stor vikt har lagts vid bra miljöval för material och energiprestanda. Huset är förberett för solceller som idémässigt kan ligga som ett band längs nock.
Lillmunkens förskola har tilldelats det regionala hållbarhetspriset ”Grundstenen”.
Foto: Jansin & Hammarling.
![Lekande barn på skolgård i Munkfors](https://www.sweco.se/wp-content/uploads/sites/3/2021/03/lekande-barn-pa-skolgard-1680x1000-1.jpg)
![Gavel på Lillmunkens förskola](https://www.sweco.se/wp-content/uploads/sites/3/2021/03/Gavel-pa-Lillmunkens-forskola-i-Munkfors1680x1000.jpg)
![scen med lekande barn](https://www.sweco.se/wp-content/uploads/sites/3/2021/03/scen-med-lekande-barn.jpg)
![Barnvänlig trappa](https://www.sweco.se/wp-content/uploads/sites/3/2021/03/barnvanlig-trappa.jpg)
![Trappa på Lillmunkens förskola](https://www.sweco.se/wp-content/uploads/sites/3/2021/03/Trappdetaljer-Square-1680x1680-1.jpg)
![Lillmunkens förskola i Munkfors](https://www.sweco.se/wp-content/uploads/sites/3/2021/03/Lillmunkens-forskola-i-Munkfors.jpg)