0 av 0 för ""

Coulmn block – This block is empty
Lindbackens förskola

Lindbackens förskola

Kund
Skolfastigheter i Uppsala AB
Färdigställt
2021
Kompetens
Arkitektur, inredningsarkitektur
Plats
Uppsala
Ansvarig arkitekt
Anna Näsholm
Team
Anders Brändgården, Elif Ekim Olsson, Simon Gustafsson

Konceptförskola i trä med sovplatser utomhus

Swecos arkitekter har, från första idéskiss till bygghandling, utformat Lindbackens förskola på uppdrag av Skolfastigheter i Uppsala. Det är förhoppningsvis den första i en rad konceptförskolor att byggas i Uppsala kommun. Med syfte att återanvända och förenkla lösningar har ett koncept designats med kreativa och hållbara miljöer för barn och pedagoger.

Enskilda och gemensamma ytor

Förskolans huvudbyggnad är 1850 kvm och innehåller åtta avdelningar (för totalt 144 barn) fördelade på två plan, samt tillagningskök. Vissa ytor som samlingsrum och kapprum, är gemensamma och kan användas av en eller flera barngrupper samtidigt, andra ytor är till för att de olika grupperna ska kunna vara för sig själva. Alla barngrupper har sin egen avdelning och entré, färgkodade med en egen genomgående kulör. Det centrala samlingsrummet är i två plan och används både till verksamhet under dagen och som matsal för vissa barngrupper. Ett stort verkstadskök där barnen till exempel kan baka pryds av träribbor på väggarna och en anpassad belysning med nedpendlade armaturer och ett stort glasparti. Stor vikt har lagts vid akustik och belysning för att skapa en lugn miljö för barn och pedagoger. Swecos inredningsarkitekter har arbetat med den fasta inredningen interiört och designat platsbyggda och tillgänglighetsanpassade läshörnor på flera ställen i byggnaden, med integrerade lådor och hyllor där böcker kan förvaras.

Smälter in i omgivningen

Omgivningen består mestadels av småhus samt en skola med idrottshall. Många av byggnaderna har putsade fasader eller fasadtegel vilket plockats upp i utformningen av förskolan som har fasader i säckskurat respektive naket tegel. På några ställen finns utstickande miniburspråk och flertalet rum har ”hoppande” småfönster placerade i varierande höjd som lättar upp och ger fasaden en lekfull känsla.

Lindbackens förskola – en byggnad i trä

Byggnaden är uppförd med korslimmat trä (KL-trä) som stomme och är certifierad Miljöbyggnad silver. Valet av trä jämfört med betong minskar klimatavtrycket med två tredjedelar, visar en jämförande analys. Förskolan är den första i Uppsala att prova så kallade sovaltaner, där barnen kan sova middag väderskyddat utomhus på upphöjda bäddar. Ett alternativ till att de sover i vagn, vilket är slitsamt arbetsmiljömässigt för personalen. Altanerna kan även användas till annat under övrig tid, som samlingar eller plats för mellanmål. I utomhusmiljön finns också integrerad barnvagnsparkering under utrymningstrapporna där familjens vagn kan stå under dagen.

Foto: Jeanette Hägglund

Lindbackens förskola
Lindbackens förskola
Lindbackens förskola
Lindbackens förskola
Lindbackens förskola
Lindbackens förskola
Lindbackens förskola
Lindbackens förskola
Lindbackens förskola
Lindbackens förskola