Miljötillstånd för Europas största elektrobränsleanläggningar
Fossilfritt bränsle för den tunga sjöfarten
Den tunga sjöfarten, med containerfartyg som trafikerar hela världen, har länge setts som en av de sektorer som är svårast att ställa om, men med produktionen av det flytande fossilfria bränslet eMetanol ritas kartan om. Anläggningen FlagshipONE är den första i världen i sitt slag och genom att anslutas till Övik Energis bioeldade kraftvärmeverk Hörneborgsverket ska den återbruka koldioxidutsläpp och kombinera dem med förnybar vätgas, producerad av förnybar elektricitet och vatten. FlagshipTWO är det andra projektet inom ramen för satsningen på produktion av e-metanol i Norden. Anläggningen ska ligga i Sundsvall kommer tillverka 130 000 ton e-metanol per år. Projekten drivs av Liquid Wind och Sweco har ansvarat för arbetet med miljötillstånden för båda anläggningarna.
Tätt samarbete i framtagandet av miljötillstånd
Sweco har ansvarat för arbetet med tillståndsprocesserna för både FlagshipONE i Örnsköldsvik och FlagshipTWO i Sundsvall, de första av flera elektrobränsleanläggningar som Liquid Wind planerar. Det har inneburit ansvar för samrådsprocessen, att ta fram en teknisk beskrivning och miljökonsekvensbeskrivning för ansökningarna samt att genomföra de utredningar kring miljökonsekvenser som krävs.
Det är speciellt med ett projekt där ingen liknande anläggning för kommersiell drift finns i världen sedan tidigare. En bedömning av miljöpåverkan görs alltid med en beskrivning av tekniken som grund och i det här fallet pågick designen av anläggningen samtidigt. Eftersom vi också hade målet att bli klara väldigt snabbt innebar det ett tätt samarbete med mycket växelverkan mellan de två processerna. Alla inblandande har varit mycket engagerade och hjälpt varandra och det gjorde att vi kunde hålla tidsplanen, säger Mats Lindgren, technical lead på Sweco.
Den årliga sjöfarten på världens hav
varor förflyttas
containrar lastas
energi används av fartygen
Europas största projekt i sitt slag
FlagshipONE är Europas största projekt i sitt slag som har nått slutgiltigt investeringsbeslut (FID) i Europa. Anläggningen byggs just nu och kommer att kunna leverera 50 000 ton förnybara och fossilfria bränslen till sjöfartsindustrin årligen. Fullt miljötillstånd beviljades i augusti 2022 och i slutet av samma år förvärvades projektet från Liquid Wind av det danska energibolaget Ørsted. Anläggningen i Örnsköldsvik är dock bara början, fram till 2030 tänker Liquid Wind bygga tio anläggningar i Skandinavien.
– Det här är ett av de där riktigt hållbara projekten, där jag känner att jag bidrar till omställningen att få bort oljan från sjöfarten för att istället ersätta den med förnybara energikällor. Extra roligt är det att vårt samarbete med Liquid Wind fortsätter. Nästa anläggning, FlagshipTWO i Sundsvall, fick sitt tillstånd i början av maj 2024 och i Umeå pågår arbetet med anläggning nummer tre för fullt just nu, säger Linn Arvidsson.
Mot en omställning av sjöfartsindustrin
De stora containerfartygen som förflyttar varor över världens hav drivs idag nästan enbart av fossil energi. En del av fartygen, framförallt de som går kustnära, kan elektrifieras, men huvuddelen kommer att behöva flytande bränslen. De cirka 3 500 TWh energi om året som krävs för att driva fartygen motsvarar ungefär 700 miljoner ton metanol. I hela världen idag produceras ungefär 100 miljoner ton, framförallt från naturgas. Liquid Winds plan att producera fossilfri elektrometanol kan därför bli en viktig lösning. Om sjöfarten byter ut det fossila bränsle som används idag mot eMetanol så beräknas de fossila koldioxidutsläppen minska med över 90%.
Visste du att…
- Sjöfarten utför en stor andel av Sveriges inrikes godstransporter, drygt en tredjedel om man räknar antalet ton som transporteras (tonkilometer). För utrikes godstransporter dominerar sjöfarten, omkring 90 procent av det gods som exporteras utomlands sker till någon del med fartyg.
- Mängden gods som transporteras av den internationella sjöfarten växer, och förväntas fortsätta att öka. Ungefär 90 % av allt gods i den internationella handeln transporteras med fartyg, enligt FN:s underorgan UNCTAD
- Containerfraktbolagen planerar nu för nya fartyg som kan drivas på grön metanol. Världens största shippingbolag, danska Maersk, har meddelat att de ska köpa åtta nya fartyg som ska gå på metanol.
