0 av 0 för ""

En ny hållbar stadsdel växer fram.

Norra Djurgårdsstaden

Swecos experter är med och planerar Norra Djurgårdsstaden utifrån social hållbarhet, klimatanpassning, trafikplanering, biologisk mångfald och energismarta lösningar.

Bild: CA Fastigheter_Norra Djurgårdsstaden

Fakta om projektet

  • Kund

    Stockholm Stad. Stockholm vatten. Fortum. Svenska bostäder. AP Fastigheter. Peab. Vasakronan. Einar Mattsson Bygg. Trafikkontoret. Järnhusen

  • Uppdrag

    Norra Djurgårdsstaden

  • Plats

    Stockholm

  • Status

    Planerat färdigställt till 2030

  • Kompetens

    Arkitektur, landskapsarkitektur, miljö- och vattenteknik, samhällsanalys, strategi, projektledning, IT, installation

  • Källor

    Andersson Jönsson Landskapsarkitekter AB, CA Fastigheter, Aaro Designsystem

Bild: CA Fastigheter_Norra Djurgårdsstaden
Källa: Andersson Jönsson Landskapsarkitekter AB Norra DJurgårdsstaden

Norra Djurgårdsstaden – ny stadsdel med hållbarhet i fokus

Norra Djurgårdsstaden sträcker sig från Hjorthagen i norr, över hamnområdet, till Loudden i söder. Här, i ett av Stockholms bästa lägen, planeras för 12 000 nya bostäder och 35 000 nya arbetsplatser. Utvecklingen sker till stor del på områden som tidigare använts för gasproduktion och andra industriverksamheter. Hamnens verksamhet moderniseras nu och koncentreras till pirerna och container- och oljehanteringen flyttas från området. Det frigör landytor som är betydelsefulla för genomförandet.

Världsunikt projekt inom hållbar stadsutveckling

Norra Djurgårdsstaden är ett hållbarhetsprofilområde, vilket innebär att det fungerar som en testbädd för nya idéer och innovationer inom hållbar stadsutveckling. Projektet är världsunikt inom hållbar stadsutveckling och vi på Sweco är stolta över att ha kunnat bidra med lösningar som bidrar till levande och attraktiva stadsmiljöer, ökad resurseffektivitet och minskad klimatpåverkan.

De övergripande ekologiska målen för Norra Djurgårdsstaden är att området ska vara en klimatanpassad och fossilbränslefri stadsdel 2030. Planeringen startade redan i början av 2000-talet, och utvecklingen kommer att pågå under många år och i flera olika etapper. Området planeras vara fullt utbyggt omkring 2030.

Allt från arkitektur till gatuutformning

Swecos uppdrag inom Norra Djurgårdsstaden spänner över en mängd teknikområden och vi har bidragit med bland annat byggnads- och landskapsarkitektur, gatuutformning och dagvattenhantering. Swecos arkitekter och landskapsarkitekter har utformat de nya studentbostäderna i det triangelformade kvarteret Söderåsen, de offentliga platserna runtom i Gasverket – stadsdelens framtida centrum med handel och service,  och vi har även bidragit med en programutredning inför en planerad omvandling av en av de gamla gasklockorna till en kommersiell verksamhet.

Vi säkrar god trafiksäkerhet och framkomlighet

I uppdraget är det särskilt viktig att säkra god trafiksäkerhet och framkomlighet för gående och cyklister, men även kollektivtrafik. Redan tidigt i planeringen av den nya stadsdelen beslutades att gång, cykel och kollektivtrafik ska prioriteras och vara det självklara valet i Norra Djurgårdsstaden.  Sweco bidrar även med expertis för tillgänglighet för trafikanter med funktionsnedsättning och juridik för trafikreglering.

För att säkerställa att trafik fungerar samt att det är tydligt och tryggt för trafikanter under tiden som Norra Djurgårdsstaden byggs, bidrar Sweco sedan 2017 med samordning, rådgivning och granskning av trafikanordningsplaner Samordningen mellan olika trafikanordningsplaner, det vill säga planer för tänkt trafikomledning, avstängning och skyltning under byggtiden, ger en fungerande helhetslösning för trafiken trots den stora mängden byggprojekt som pågår parallellt. Dessutom minskar risken för omtag och förseningar, när entreprenörer i tidigt skede i planeringen kan stämma av tänkta trafiklösningar.

Framtidens dagvattenhantering

Swecos landskapsarkitekter har utformat Hjorthagsparken och Hästhagsparken, där ett stort fokus har varit på dagvattenhantering, gröna ytor och främjande av biologisk mångfald. Samma fokus har även gällt övriga gator i området då hanteringen av dagvattnet har en stor betydelse för funktion och utformning.

I Norra Djurgårdsstaden utformar vi framtidens dagvattenhantering med gröna stråk i gatan och växtlighet som renar vattnet. Den övergripande strategin för dagvatten i Norra Djurgårdsstaden tog Sweco fram 2011 och sedan dess har vi tagit fram flera dagvattenstrategier för delområden.

Teknikområden

Även inom teknikområdena ljusdesign, VA-projektering, projektledning, datasamordning, tillgänglighet, trafikplanering, logistik, markföroreningar, avfallsteknik, konstbyggnad med flera har Sweco varit aktiva i ett flertal olika skeden och projekt.

Källa: Stockholms Stad och Dynagraph

  • Bild: CA Fastigheter_Norra Djurgårdsstaden
  • Källa: Andersson Jönsson Landskapsarkitekter AB Norra DJurgårdsstaden
1 / 2

Gatuprojekt

Sweco ansvarar även för utformning och projektering av gator inom Gasverket, Bobergsgatan, samt inom Södra Värtahamnen, Frihamnen, Loudden och Energihamnen.