Linköping resecentrum

Det nya resecentrat i Linköping, som Sweco har utformat, utgörs av en bro över Stångån som förbinder stadens delar. Fler aktiviteter ska skapas runt stationen och vid vattnet och på så sätt ska staden kunna växa mer organiskt i framtiden.

Fakta

Uppdrag: Linköping Resecentrum  

Plats: Linköping

Kund: Linköpings kommun 

Färdigställt: Pågående

Ansvarig arkitekt: Claes R Janson

Övrigt: Linköping Resecentrum vann World Architecture Festival (WAF) 2014 i kategorin Infrastructure – Future Projects

Uppdrag

Uppdraget är resultatet av en vunnen internationell tävling. Förslaget är framtaget under ledning av Sweco och Rundquist Arkitekter. Samarbetspartners har varit Sydväst Landskapsarkitekter, Buro Happold och Ramböll. Visionen är att skapa en station med två entréer, en på vardera sidan av Stångån. På så sätt vill man skapa ett mer urbant liv i stadens centrala delar och med nya park- och kajytor för rekreation längs med ån. På detta sätt binder man även samman det gamla industriområdet med den övriga staden. Resecentrumet kommer vara placerat vid den östra entrén och ska fungera som en knutpunkt med ett busstorg och parkering för bil och cykel. Den västra entrén, mot dagens stadskärna, är tänkt att resenärerna ska anlända till genom främst gång och cykel. Bron utgörs av plattformar för ankommande och avgående tåg och utformas som en viadukt som tillsammans med stationen ska utgöra en representativ byggnad för staden. Bron ska vara tilltaladen från flera vinkar med en yttersida som är gjord i perforerat stål. Att placera plattformarna på bron erbjuder dessutom de nyanlända en vacker vy över Stångån och stadens centrum.

 

 Linköping Resecentrum

 Linköping Resecentrum

 Linköping Resecentrum

 Linköping Resecentrum

 Linköping Resecentrum

 Linköping Resecentrum

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.