Hemsö restaurang Hemsön

I det gamla militärområdet på Hemsön vid Höga kusten har arkitekter på Sweco utformat Hemsö fästnings nya restaurang. En inbjudande matsal med stora glaspartier erbjuder besökaren en storslagen utsikt över havet.

Fakta

Uppdrag: Hemsö restaurang 

Plats: Hemsön, Höga kusten

Kund: Statens fastighetsverk 

Färdigställt: 2015

Ansvarig arkitekt: Sverker Cajmatz 

Certifierad sakkunnig i tillgänglighet: Monika Albertsson

Uppdrag

Hemsö Fästning är Sveriges största anläggning sedan Kalla kriget. Statens fastighetsverk (Sfv) som förvaltar anläggningen arbetar med att utveckla besöksmålet och i det ingår uppförande av den nya restaurangen. Totalt har 1500 kubikmeter berg sprängts bort för att ge plats åt byggnaden, som väl smälter in i den militära miljön. Stora glaspartier erbjuder besökaren en vacker utsikt över Bottenhavet.

En utmaning i uppdraget har varit att utforma en restaurang som ger rätt signaler till besökaren, ett önskemål var exempelvis att restaurangen inte skulle upplevas som dyr och exklusiv. En ledstärna för att nå målet har därför varit ”en förädlad barack”.

Restaurangen har en lådliknande grundform med tak och skärmtak som är lite stukade. Detta gör att byggnaden ovanifrån liknar en militärinstallation som försöker gömma sig i terrängen. För besökaren som närmar sig huset och vistas i matsalen ville vi skapa en inbjudande och öppen känsla.

Foto: Tim Meier

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.