Magasinet Falun

2015 invigdes den nya tillbyggnaden till Magasinet i Falun. Huset har fått ny entré och garderobsfunktioner och det är Swecos arkitekter som står för den arkitektoniska utformningen. Det gamla godsmagasinet används idag för olika kulturevenemang.

Fakta

Uppdrag: Magasinet

Plats: Falun 

Tid: 2012-2015

Beställare: Kulturförvaltningen Magasinet 

Kompetens: Arkitektur, Kulturmiljö 

Ansvarig arkitekt: Hans Pettersson 

Uppdrag

På uppdrag av Kulturföreningen Magasinet fick Swecos arkitekter i Falun 2012 ansvaret att rita en ny tillbyggnad. Visionen var att synliggöra entrén samt ge plats för garderob, som tidigare tagit en alltför stor yta i anspråk. Byggnaden har fått ett modernt formspråk, vilket går i linje med den mångfacetterade kulturverksamhet som idag bedrivs i Magasinet. Form leker med Magasinets taklandskap och sammanfaller med takvinkeln på byggnaden.

Invändigt fylls rummen av ljus från takfönster och väggarna består av vitmålat träpanel med slipat betonggolv. Det utvändiga materialet är bandtäkt svart plåt på både väggar och tak. Den nya entrébyggnaden har varsamt dockats till Magasinet och man ser tydligt övergången mellan den nya byggnaden och Magasinets varmröda tegelväggar.

Magasinet som då det byggdes 1898 användes som godsmagasin för järnvägen är idag ett center för kulturevenemang. Byggnaden ägs av kulturföreningen Magasinet som kontor, film- och fotoateljé samt som lokal för utställningar och konserter.

Läs mer om projektet på: 

Foto: Per Eriksson

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.