Textile Fashion Center Borås

I ett gammalt industriområde från 1870-talet i Borås ligger idag Textile Fashion Center, ett campus och ny mötesplats för verksamheter inom textilbranschen. Fokus har varit att skapa en ny typ av lärandemiljö där interiörer och exteriörer samverkar. Projektet är ett samarbete mellan Sweco Architects och DTH arkitekter.

Fakta

Uppdrag: Textile Fashion Center 

Plats: Borås

Kund: Kanico 

Period: 2010-2013 

Ansvarig arkitekt: Peter Janson 

Ansvarig landskapsarkitekt: Thorbjörn Andersson 

Projektet Textile Fashion Center, eller Simonsland som området kallas för, har omfattat om- och tillbyggnad av en gammal textilfabrik och industriområde. Sweco Architects har varit inblandade i projektets samtliga skeden i ett samarbetat med DTH arkitekter, ett lokalt arkitektkontor. Visionen har varit att skapa ett campus med en tydlighet mellan nytt och gammalt.

Uppdraget som omfattar 40 000 kvadratmeter våningsyta, inrymmer flera verksamheter som alla har anknytning till textilbranschen, så som textilhögskola, utbildning för inredningsarkitekter, gymnasieutbildning, textilmuseum och ett antal groddföretag. Områdets nya byggnad har utformats som ett spännande tillskott i Simonsland, med ett stort fönster som exponerar verksamheten mot staden och fasadmaterial av cortenstålsplåtar. Områdets äldre byggnader har restaurerats med ambitionen att återskapa den ursprungliga känslan.

För campusområdets utemiljöer har målet varit att skapa en känsla som gynnar spontana möten. Runt om kan olika rum urskiljas, så som en trattformad åsnetrappa, soldäck och ett trolskt rum vid floden Viskan. Markbeläggningen längs med huvudbyggnaden är utformad som en matta i granit. Den är inspirerad av vävmetoden Jacquard-tekniken och tanken är att den ska liknas med modeindustrins runway.

Foto: Åke E:son Lindman 

Textile Fashion Center i Borås

Textile Fashion Center i Borås

Textile Fashion Center i Borås

Textile Fashon Center i Borås