0 av 0 för ""

Möt våra mentorer och adepter i mentorprogrammet hej tech-tjej

Ett år har gått sedan lanseringen av mentorprogrammet hej tech-tjej som syftar till att inspirera och få fler tjejer att söka sig till och stanna inom tekniska yrken. Till 2030 behövs 100 000 fler tekniska specialister enligt Tech Sverige, en utmaning som inte går att lösa utan fler tjejer i branschen. Så hur har det gått för våra mentorer och adepter?

Vi frågade Caroline Söderberg, gruppchef Digital Management om hur det varit att vara mentor, och adepterna Elsa Hedström som läser på Civilingenjörsprogrammet i interaktion och design i Umeå och Sara Campbell som läst till digital transformationsledare om vad de har fått med sig av programmet.

Caroline Söderberg, gruppchef Digital Management

Caroline Söderberg

Caroline Söderberg

Vad har varit mest givande med att vara mentor under året som gått?

Att lära känna en ny person med nya infallsvinklar och perspektiv, och att få bidra med min kunskap och erfarenhet som kvinnlig ledare inom tech, och att få avsätta tid på riktigt för att prata utveckling och alla oändliga möjligheter framåt.

Har det funnits någon särskild upplevelse inom programmet som du tyckt har varit särskilt betydelsefull?

Det som varit mest betydelsefullt är just alla möten med grymma och ambitiösa kvinnor, både adepter och mentorer. Det var väldigt trevligt och energigivande att samlas alla mentorer och adepter i augusti på Sweco Stockholm. Vi skrattade, peppade varandra, åt gott och testade digitala tekniker tillsammans.

Det har också varit väldigt betydelsefullt att träffa mina adepter och hur vi utvecklas tillsammans. Såklart blir det extra betydelsefullt när jag får feedback att våra samtal har gett effekt och ger värde.

Vad är det viktigaste du lärt dig av din adept?

Jag har lärt mig så mycket av mina adepter, speciellt när dom har ställt nyfikna och öppna frågor till mig som skapar reflektion, tex hur jag jobbar som ledare i vissa typer av situationer.

I samtalen har jag också blivit övertygad om att för att attrahera talanger ställer fortsatt höga krav på coachande ledarskap och möjlighet till kontinuerlig utveckling

Vilket råd skulle du ge till andra kvinnor inom tech som vill inspirera och hjälpa unga tjejer in i branschen?

Då säger jag kör på!

Ett tips är att skapa ett öppet och tillåtande samtalsklimat – när samtal blir öppna och ärliga, skapas förutsättningar för att dela med sig och coacha varandra.

Se också att mentorskap både utvecklar dig och din adept – det är en ömsesidig utveckling.


 

Elsa Hedström som läser på Civilingenjörsprogrammet i interaktion och design i Umeå

Elsa Hedström

Elsa Hedström

Vad har varit mest givande med att ha en mentor?

Att man tar sig tid till att pausa det snurrande ekorrhjulet för att reflektera och snicke-snacka tillsammans om allt mellan himmel och jord. Det har också varit värdefullt att ha ett bollplank inom teknikbranschen ett sms bort.

Kan du beskriva ett värdefullt råd eller en insikt som du har fått från din mentor?

Väldigt svårt att välja, men det har varit väldigt stärkande för mig att prata om prestationsångest och att få känna mig lyft i det jag gör.

Hur har mentorprogrammet påverkat din uppfattning om teknikbranschen hittills?

Väldigt positivt! När man pluggar blir det mycket teoretiskt och fokus ligger på att plugga inför nästa tenta eller stress-skriva den där uppgiften som man kanske skulle börjat på någon dag tidigare. Så det har varit väldigt motiverande att zooma ut och få inblick i vad som kan vara min framtid. Det känns roligt att det finns så mycket olika typer av branscher inom teknikbranschen och att man kommer kunna lära sig mycket mer än enbart teknik också.

Vad skulle du säga till andra tjejer som kanske är intresserade av teknik men är tveksamma till att satsa på det?

Är du ens en gnutta nyfiken på teknik så ska du absolut testa. Jag gick från att på gymnasiet tänka ”Jag ska iallafall inte jobba med något relaterat till datorer”, till att hitta en teknisk utbildning som väckte min nyfikenhet mycket för att jag inte ens kunde visualisera vad jag skulle plugga. Till att idag finna det väldigt stimulerande att lösa problem med olika typer av tekniker i verktygslådan. Man måste varken ”gamea”, ha programmerat eller vara en fena på datorer för att satsa på teknik.


 

Sara Campbell läste till digital transformationsledare. Tog examen 2023 och jobbar nu som projektledare

Sara Campbell

Sara Campbell

Vad har varit mest givande med att ha en mentor?

Att få stöttning och inspiration för olika typer av jobb och erfarenhetsutbyte av både specifika projekt och mer allmänt om arbetssätt. Sen självklart fina stunder med en kompetent och varm person som varit generös med sina perspektiv.

Kan du beskriva ett värdefullt råd eller en insikt som du har fått från din mentor?

Att våga värdesätta både mina mjuka respektive tekniska kompetenser. Och en insikt att branschen finns överallt – det kan vara bland det mest relevanta området att bli en del av.

Hur har mentorprogrammet påverkat din uppfattning om teknikbranschen hittills?

Bara positivt, både jag och min mentor hade innan vi sökte oss mot teknikbranschen jobbat med ett helt annat (och samma) område – mentorprogrammet har inspirerat mig och fått mig att landa att branschen är till för så många olika typer av människor. Och min uppfattning av teknikbranschen har ändrats på sättet att den är mer diverserad och välkomnande.

Vad skulle du säga till andra tjejer som kanske är intresserade av teknik men är tveksamma till att satsa på det?

Du behövs, om du tycker det verkar kul så kan jag intyga att det är det! Och du kommer hitta din väg i det som kan bli otroligt utvecklande och varierande!

Låter detta intressant?

Mentorprogrammet riktar sig till dig som är tjej eller icke-binär, är student eller befinner dig tidigt i din karriär, och ser en framtid inom tech, digitalisering, IT, utveckling, innovation. Låter det som något för dig?

Årets ansökan öppnar i höst men du kan redan nu anmäla ditt intresse!