Cirkulär ekonomi

 

Ta vara på era och jordens resurser

Kärnan i den cirkulära ekonomin är att ta vara på våra resurser. Det innebär att produkter, material och näring hanteras så att de behåller så mycket som möjligt av sitt materiella värde och i stället för att bli avfall används som resurser på nytt. Alla aktörer som hanterar material behöver hitta strategier för att säkra sin materialtillgång och i det arbetet kan cirkulär ekonomi vara ett bra verktyg.

Vad innebär cirkulär ekonomi?

I den cirkulära ekonomin finns inget avfall – den bygger på resurseffektivitet, förnybar energi och systemtänk. Det är ett ekonomiskt system designat för att återskapa resurser om och om igen. Den långsiktiga lösningen är ett slutet kretslopp där produkter och material används länge och där termen avfall inte existerar.

Cirkulär ekonomi – en systemlösning

Termen cirkulär ekonomi myntades 1988 i artikeln ”The Economics of Natural Resources”. Men det var Ellen MacArthur Foundation, en organisation vars mål är att driva på övergången till en cirkulär ekonomi, som gav begreppet spridning.

De menar att en cirkulär ekonomi är en systemlösning baserad på tre designprinciper:

  1. eliminera avfall och föroreningar
  2. cirkulera produkter och material till högsta möjliga värde
  3. regenerera (återföra resurser och näring till) naturen

Vanliga utmaningar inom cirkulär ekonomi

  • Återbruk – idag är det ofta enklare att köpa nytt men med en smart process kan det i bästa fall gå att få material som är både billigare och bättre. Vi kan hjälpa dig på vägen mot att uppnå ett återbruk som fungerar smidigt och ekonomiskt.
  • Cirkulära affärsmodeller – Många företag behöver utvärdera sin affärsmodell och anpassa den till ett cirkulärt system. Några exempel på steg i denna riktning är att hyra ut produkter i stället för att sälja dem eller att börja erbjuda reparationstjänster.
  • Återvinning – För att ingå i en cirkulär ekonomi behöver materialet åtminstone vara möjligt att återvinna. Många kunder kräver idag återvinningsbara produkter och förpackningar.
  • Resursflödesanalyser – Idag saknas ofta helhetsbilden för att få till ett cirkulärt flöde. Vad vet vi egentligen om vårt avfall? Var kommer råmaterialet ifrån? Hur kan vi se till att produkterna blir möjliga att återanvända och ingående material möjliga att återvinna? Med hjälp av resursflödesanalyser kan vi identifiera förbättringsområden och ställa krav på leverantörer.
  • Logistikflöden – Hur ska det fungera att få allt material till eller bort från anläggningen? Cirkulära flöden kräver både mer yta och mer informationshantering än linjära flöden.
  • End-of-waste – Transport och hantering av avfall omgärdas av annan lagstiftning än transport och hantering av produkter. Vi kan hjälpa dig att ta reda på om ditt avfall till exempel skulle kunna ingå som en råvara i en annan process eller utgöra en produkt på marknaden samt vad du behöver veta och göra för att komma dit.
  • Informationsdelning – Att föra vidare information som behövs senare i cirkeln för att vi ska få till ett giftfritt kretslopp. Smarta informationssystem behövs både för cirkulära affärsmodeller och för att leva upp till kommande lagstiftning om produktpass.

Fyra fokusområden inom cirkulär ekonomi:

Återvinning

1. Cirkulära flöden – strategisk nivå

Cirkulära processer har andra utmaningar än linjära processer. Många företag behöver se över sin affärsmodell och sina materialflöden och leta efter nya möjligheter i den cirkulära ekonomin.

Trädstammar växer i mossa i lummig skog

2. Biologiska flöden

De material som kan brytas ner ska användas så många gånger som möjligt innan de till slut återgår till att bli energi och/eller näring.

Industribyggnader i skymning.

3. Tekniska flöden

Material som inte är nedbrytbara bör stanna i materialflödet så länge som möjligt innan de återvinns och blir material på nytt. Detta uppnås genom att förlänga deras livslängd och skapa förutsättningar för återanvändning.

Collage förnybar energi

4. Minimera utsläpp

Genom hela produkternas cykler gäller det att minimera skadliga utsläpp. Det innebär till exempel klimatpåverkande gaser och andra typer av miljöskadliga utsläpp.

 

Så kan Sweco hjälpa er arbeta mer cirkulärt

Våra experter inom cirkulär ekonomi kan stötta er på både strategisk nivå och med implementering:

  • Analysera möjligheter och utforska er cirkulära framtid genom rådgivning eller i en workshop
  • Kartlägga material- och produktflöden, visualisera och rekommendera förbättringar
  • Identifiera era cirkulära möjligheter parallellt med att stödja er rapportering inom CSRD
  • Matcha flöden och material mellan processer och verksamheter – det som är avfall för någon kan vara till nytta för någon annan
  • Säkerställa att ni uppfyller aktuell lagstiftning och riktlinjer, inom exempelvis avfall och EU:s taxonomi för hållbara investeringar.
  • Tekniska lösningar för exempelvis fossilfria processer eller hållbara bränslen

Varför välja Sweco?

Swecos konsulter inom cirkulär ekonomi har en tekniskt bred och djup kompetens. Våra medarbetare finns på cirka 50 kontor spridda över landet, vi kan därför både nyttja vår lokala kännedom, men även våra resurser nationellt vid behov.

Med lång och gedigen erfarenhet av att arbeta med strategisk hållbarhet i alla branscher, kunskap om lagstiftningar och nya regler, samt en bred portfölj av digitala lösningar hjälper vi er ta ett helhetsgrepp kring miljöfrågorna i er verksamhet. Tillsammans med logistiker, energimarknadskonsulter, avfallsspecialister och annan expertis från Sweco erbjuder vi dig som kund det bästa teamet för uppdraget.

Vill du veta mer om cirkulär ekonomi?

Fyll i formuläret så återkommer vi till dig, eller ring oss på tel. +46 8 695 60 00. Våra specialister ser fram emot att få hjälpa dig!
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.