CSRD – rådgivning, strategi och analys
EU:s gröna giv och CSRD – ökade krav på hållbarhet
Den gröna given, Europas färdplan för att bli klimatneutralt år 2050, leder till att hållbarhet blir alltmer affärskritiskt för företag som verkar inom EU. Dessutom ställer EU:s gröna giv högre krav på företag att redogöra för den samhällsnytta som verksamheten bidrar till, vilken negativ och positiv påverkan som företaget har och hur den hanteras.
Målet är att hållbarhetsdata ska kunna likställas med finansiell data. För att uppnå detta ökar mängden regleringar, och akronymer som CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) och ESRS (European Sustainability Reporting Standards) börjar bli alltmer kända.
Är ni redo för CSRD?
Enligt senaste lagförslaget är det redan 1 juli 2024 dags för många bolag som har verksamhet inom EU att börja rapportera enligt CSRD, därmed kommer de även behöva ta sig an ESRS. Är ni ett av dessa?
Söker ni stöttning för att bli redo för de nya – och kommande – hållbarhetskraven? Vi på Sweco erbjuder en helhetslösning för ert CSRD-behov. Från kompetensutveckling och strategiarbete till att etablera de operativa verktyg som krävs i praktiken – vi hjälper er genom hela processen.
Så kan Sweco stötta inom CSRD:
Hur påverkas din verksamhet av EUs gröna giv? Vad behöver ni veta redan idag, och vad kommer vara viktigt de nästkommande åren? Vi hjälper dig att navigera bland nya direktiv och förordningar, dess målsättningar och dess krav genom att erbjuda:
- Strategisk rådgivning inom EUs gröna giv (Fit for 55, CSRD, ESRS, Taxonomin, SFDR, EU Green Claims, etc)
- Styrelseutbildning inom EUs gröna giv, inklusive CSRD
- Kick-start, föreläsningar och workshops inom EUs gröna giv
- Facilitering av samtal och paneler
- Omvärldsanalys
Hur kan ditt företag använda EU:s nya lagstiftning för att stärka sin affär och vad krävs för att klara allt tuffare krav? Hur säkerställer ni att nya hållbarhetsaktiviteter integreras i er affärsstrategi? Vi hjälper dig i det strategiska och operativa genomförandet av processer tillhörande CSRD, såsom:
- Dubbel väsentlighetsanalys (DMA)
- Intressentanalys
- Värdekedjeanalys
- Resiliensanalys på bolagsstrategier och affärsplaner (ESRS2)
- GAP analyser (CSRD)
- Strategier, policies och nyckeltal för ESG-frågor
- Linjeimplementering
- Klimatfärdplaner
Vilken data kommer ditt bolag behöva samla in inför rapportering enligt CSRD – och när? Vad betyder informationen och hur ska den bedömas? Hur kan EUs riktlinjer omvandlas till effektiva processer för att säkerställa att ni bygger upp långsiktiga system? Vi kan stötta dig med:
- Guidning, datainsamlig och bedömning av data enligt ESRS
- Rekommendationer på konkreta och verksamhetsanpassade åtgärder
- Stöttning med uppföljning av tidigare åtgärder
- Teknisk rådgivning inom ämnesområden kopplade till ESRS, men även TCFD, TNFD, SBTi
- Rapporteringsmallar för datainsamling
Varför välja Sweco som rådgivare inom CSRD?
På Sweco erbjuder våra 20,000 specialister en helhetslösning för ert CSRD-behov. Från kompetensutveckling och strategiarbete till att etablera de operativa verktyg som krävs i praktiken – vi hjälper er genom hela processen. Genom att erbjuda verksamhetsnära och hållbarhetsstrategisk rådgivning, samt kombinera detta med ämnesteknisk expertis, datainsamling och bedömning, kan vi vara en partner på ditt företags resa i den gröna omställningen.
Våra experter går igenom ESRS steg-för-steg
– vad är viktigast att känna till?
Är du en av många som försöker greppa de viktigaste delarna av ESRS? Räcker tiden inte till? Vi hjälper dig att få koll! I höstas gick vi under 12 veckor igenom alla 12 ESRS och berättade vad som är viktigast att känna till. Alla avsnitten spelades in och finns nu tillgängliga att se i efterhand: Vad innebär CSRD och ESRS? Varje avsnitt är 10 minuter långt – perfekt för pendlingen till jobbet eller första kaffekoppen!
Det händer mycket inom ramen för EU:s gröna giv – vill du få utskick från oss med uppdateringar inom området? Då kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt få möjlighet att ställa frågor till våra experter. Vi ser fram emot att skapa klarhet i de nya hållbarhetskraven och de möjligheter de faktiskt innebär!