CSRD Explained:
Vad innebär ESRS?
EU:s hållbarhetslagstiftning – vad innebär det för er verksamhet?
Sedan den 1 januari 2024 är CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) en del av Årsredovisningslagen. CSRD ska säkerställa att företag rapporterar om sin miljöpåverkan, sitt sociala ansvar och sin styrning. Syftet är att skapa transparens kring hållbarhet och bidra till EU:s övergripande mål om netto nollutsläpp 2050.
Vad innebär dubbla väsentlighetsanalysen?
En uppskattad del av CSRD är den så kallade dubbla väsentlighetsanalysen. Den hjälper företag att identifiera och förstå sin påverkan genom hela värdekedjan. Dessutom är den ett bra verktyg för att få syn på risker och möjligheter kopplat till hållbarhet ur ett finansiellt perspektiv. Även företag som inte omfattas av CSRD har stor nytta av att genomföra hela eller delar av den dubbla väsentlighetsanalysen eftersom den ger värdefulla insikter till affärsutvecklingen.
Vad innebär omnibusförlaget?
EU-kommissionen föreslår förenklingar inom EU:s hållbarhetslagstiftning, så kallat omnibusförslag. Exempelvis föreslås att endast företag med fler än 1000 anställda och en omsättning på minst MEUR 50 eller en balansomslutning på MEUR 25 ska omfattas av CSRD och CSDDD. Förslaget ska nu förhandlas med Ministerrådet och EU-parlamentet och kan komma att justeras. Till dess att det slutgiltiga förslaget är klubbat och implementerat gäller rådande lagstiftning.
Våra experter går igenom ESRS steg för steg
I CSRD ingår även ESRS (European Sustainability Reporting Standards) – en gemensam rapporteringsstandard för hållbarhetsredovisning som täcker in 12 olika rapporteringsområden. Vi hjälper dig att få koll på ESRS! Se våra filmer som beskriver de olika rapporteringsområdena i ESRS. Varje avsnitt är 10 minuter långt – perfekt för pendlingen till jobbet eller första kaffekoppen!
Här går vi igenom:
- 22 sep: Intro om CSRD och ESRS1
- 29 sep: ESRS 2 – Allmänna upplysningar
- 06 okt: ESRS E1 – Klimatförändringar
- 13 okt: ESRS E2 – Förorening
- 20 okt: ESRS E3 – Vattenresurser och marina resurser
- 27 okt: ESRS E4 – Biologisk mångfald och ekosystem
- 03 nov: ESRS E5 – Resursanvändning och cirkulär ekonomi
- 10 nov: ESRS S1 – Den egna arbetskraften
- 17 nov: ESRS S2 – Arbetstagare i värdekedjan
- 24 nov: ESRS S3 – Berörda samhällen
- 01 dec: ESRS S4 – Konsumenter och slutanvändare
- 08 dec: ESRS G1 – Ansvarsfullt företagande
- 15 dec: CSRD – Vad händer efter årsskiftet?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Det händer mycket inom ramen för EU:s gröna giv – vill du få utskick från oss med uppdateringar inom området? Då kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt få möjlighet att ställa frågor till våra experter. Vi ser fram emot att skapa klarhet i de nya hållbarhetskraven och de möjligheter de faktiskt innebär!
Är ni redo för CSRD?
Enligt senaste lagförslaget är det redan 1 juli 2024 dags för många bolag som har verksamhet inom EU att börja rapportera enligt CSRD, därmed kommer de även behöva ta sig an ESRS. Är ni ett av dessa?
Söker ni stöttning för att bli redo för de nya – och kommande – hållbarhetskraven? Vi på Sweco erbjuder en helhetslösning för ert CSRD-behov. Från kompetensutveckling och strategiarbete till att etablera de operativa verktyg som krävs i praktiken – vi hjälper er genom hela processen.
