Norra tornen: Sweco konstruerar Stockholms nästa landmärke

Nu har bygget av Norra Tornen startat. De båda skyskraporna blir ett nytt landmärke som kommer att förändra Stockholms skyline. Sweco har på uppdrag av Oscar Properties konstruerat byggnaderna som kännetecknas av en unik, futuristisk fasad av asymmetriskt placerade boxar i glas och betong, något som innebär en svår konstruktionsutmaning.

Fakta

Uppdrag: Norra tornen

Plats: Stockholm, Hagastaden

Kompetens: Byggkonstruktion

Kund: Oscar Properities 

Uppdrag

Våra storstäder fortsätter att växa på höjden och i den nya stadsdelen Hagastaden i Stockholm planeras de över 100 meter höga husen Norra Tornen (Helix och Innovationen). Visionen är att skapa två levande byggnader som kan fungera som ett nav i den nya stadsdelen.

De övre planen kommer att utgöras av ett spektakulärt boende samtidigt som de nedre planen blir offentliga ytor, öppna och tillgängliga för allmänheten med en blandning av butiker, restauranger och annan varierande verksamhet både kvällstid och dagtid. 

Tornens ytterväggar byggs i en komplex process genom montage av, i fabrik förtillverkade, kompletta betongelement. Materialet på den speciella betongfasaden består av frilagd ballast som ska få fasaden att se ut som tegel på avstånd och harmonisera med de klassiska Stockholmshusens färgskala i gult, rosa, rött och brunt. Inflyttning beräknas till 2018.

Sweco är huvudkonstruktör för det första tornet, Innovationen med option på andra tornet, Helix. Uppdraget omfattar förstudier av konstruktionstekniska konsekvenserna, framtagande av system- och bygghandlingar inklusive Prefab samt för grundkonstruktionen.

Arkitekt: OMA (Office for Metropolitan Architecture)

Bild: Oscar Properties

Norra Tornen

Skyskrapor i Stockholm

Kontaktperson

  • Thomas
    Nord
    Marknadsstrateg Byggkonstruktion
    +4686925507
    Fxvpxn r-cbfg

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.