Mall of Scandinavia: Skandinaviens största shoppingcentrum

Mall of Scandinavia i Solna är Skandinaviens största shoppingcentrum med mer än 220 butiker. Sweco har sedan projektet startade 2013 anlitats för olika uppdrag. Även Grontmij, som nu är en del av Sweco, har haft en stor roll i projektet som konstruktör. Flera av Swecos verksamhetsområden har varit involverade i uppförandet av Mall of Scandinavia, som är den första nyetableringen av en stor galleria i Stockholm sedan 1990-tal.

Fakta

Uppdrag: Uppförandet av Mall of Scandinavia i Solna

Plats: Stockholm


Kompetens: Projektledare samt el- och automationskonsulter

Kund: Unibail-Rodamco, AB Svensk Filmindustri

UPPDRAG

Swecos projektledare har varit involverade i projektet på två håll med hyresvärd och hyresgäster som olika beställare. För Unibail-Rodamco, hyresvärd och fastighetsägare för Mall of Scandinavia, har Swecos uppdrag inneburit ett arbete med frågor gällande hyresgästkoordinering och samordning av arbetsmiljö, brand samt logistik. Man har även jobbat i nära samarbete tillsammans med Peab och hyresgästerna.

Den största hyresgästen är SF Bio AB, som öppnar sin modernaste biograf med Skandinaviens första kommersiella IMAX. Filmstaden Scandinavia är SF Bios främsta och mest omfattande satsning hittills. Swecos projektledare har anlitats av SF Bio som extern rådgivande projektledare. Uppdraget har inneburit att bistå kunden med hyresavtalsförhandling, projektering, upphandling och genomförande.

Förutom Swecos projektledare har våra el- och automationskonsulter varit involverade i gallerians el- och styrsystem som samordnare och driftstestare.

För Grontmij, som anlitades av PEAB, har uppdraget som huvudkonstruktör och projektering varit företagets i särklass största projekt.

Mall of Scandinavia har certifierats enligt den globala miljö- och hållbarhetsstandarden BREEAM med betyget Excellent i Designfasen. Det är första gången ett svenskt köpcentrumprojekt erhåller Excellent-nivå.

Om samarbetet med Sweco

"Att arbeta med Sweco har fungerat jättebra och vi har fått hjälp från ax till limpa. Samarbetet har blivit djupare under uppdragets gång då Sweco har varit otroligt strukturerade och duktiga och drivit arbetet framåt. Jag brukar säga att den som gör sin hemläxa bäst vinner, och Sweco har i detta fall gjort den ordentligt, säger Mats Kullander, Executive Senior Advisor på SF Bio."