MALMÖ LIVE: Nytt landmärke för kultur och möten

Våren 2015 fick Malmö en ny mötesplats när Malmö Live invigdes med konserthus, kongressanläggning och hotell i tre separata men sammanhållna byggnader. En viktig satsning på musiken, kulturen och nöjeslivet i Malmö.

Fakta

Uppdrag: Konserthus, kongress och hotell

Plats: Malmö

Kompetens: Byggkonstruktion 

Kund: Skanska

Storlek: 90 000 kvm

Övrigt: Vinnare av Årets bygge 2016, nominerat till Structural Awards 2016

Uppdraget

Swecos byggkonstruktörer anlitades för projektering av systemhandlingarna för hela stommen och ansvarade även för bygghandlingsprojekteringen av konserthusdelen.

Det var ett utmanande uppdrag med komplexa konstruktioner där de styrande faktorerna var  akustiken och arkitekturen. En av utmaningarna låg i att avskärma konsertsalen från alla ljud utifrån. Både från de omkringliggande lokalerna i byggnaden och från Citytunneln som passerar under konsertsalen som närmast bara 14 meter. Konstruktionsmässigt innebär det att konserthusdelen fick i princip en egen stomme. Man byggde ett hus i huset.

Hela anläggningen omfattar totalt 90 000 kvadratmeter. Kongressdelen har kapacitet för upp till 1500 deltagare, konserthuset tar 1600 åskådare och hotellet har 444 rum. Under byggnaden anlades även ett underjordiskt parkeringsgarage. Hotellet är 85 meter högt och på översta våningen finner besökaren en skybar med utsikt hela Öresund. Miljömålen var höga från början och Malmö Live är i dag klassad som Leed Platina.

Malmö Live är stadens näst högsta byggnad och ett nytt landmärke i staden med omnejd.

Fotograf: Elin Bennewitz

Malmö Live

Kontakt

  • Jesper
    Ahlquist
    Gruppchef, byggkonstruktion, Malmö
    +46 722267093
    Fxvpxn r-cbfg