Nya Karolinska Solna: Ett av Europas största sjukhusbyggen

Nya Karolinska i Solna är med sina 320 000 kvadratmeter ett av Europas största byggen. Arbetet har pågått sedan 2009 och Sweco har varit med från början med i stort sett alla projekterande discipliner.

Fakta

Uppdrag: Ett nytt universitetssjukhus

Plats: Stockholm

Kompetens: Projektledning, industriteknik, installationskonsulter, logistik, miljö och infrastruktur

Kund: Skanska, Locum

Storlek: Cirka 330 000 kvm BTA, med 8 000 rum, 36 operationssalar och 6 000 anställda

Uppdrag

Uppdraget har handlat om allt från att konstruera stomme och lägga grund under mark till att installera rör, el och ventilation. Det har också bestått i att få alla system för teknik och logistik att kommunicera med varandra. Funktioner som tvätt- och avfallsanläggningar, sopsug, automatiska truckar, hissar och rulltrappor måste fungera tillsammans för att kunna skapa en bra och säker vård.

Sjukhuset har även ett nytt rörpostsystem - ett milslångt rör som löper genom byggnaden - genom vilket prover, blod och läkemedel kan skickas.

Höga energimål har genomsyrat projektet. Nya Karolinska når högsta klass i Miljöbyggnad och är även LEED Gold-certifierat. Sjukhuset har byggts energieffektivt för att bli långsiktigt hållbart, och lokalerna är anpassade för att de ska kunna förändras i takt med att nya behandlingsmetoder och teknik utvecklas.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.