Vindkraft
Vindkraft är en viktig energikälla för att uppnå Sveriges mål om förnybar energi. Swecos experter är starkt engagerade i energiomställningen och att utveckla vindkraftens fulla potential.
Vindkraftens betydelse i omställningen till hållbar energi
Vindkraft är en viktig del i omställningen till hållbar energiproduktion. Vindkraft är en förnybar och koldioxidneutral källa till elektricitet och står för ungefär 20-25% av Sveriges totala energiproduktion. Vindkraft ökar i betydelse för vår energiförsörjning och är en förutsättning för elektrifieringen i industrin och transportsektorn. På Sweco ser vi en starkt ökande trend att fler vill investera i nya vindkraftsprojekt eller utforska vad en utökad vindkraftsportfölj kan medföra för dem.
Sweco erbjuder helhetslösningar inom vindkraft
Sweco har stor marknadsnärvaro och spjutspetskompetens inom landbaserad och havsbaserad vindkraft. Vi deltar i utvecklingen av marknaden för vindkraft och är väl insatta i vindkraftområdet inklusive tänkbara nya produkter och tjänster. Genom lokal närvaro och internationell kompetens kan vi erbjuda helhetslösningar och vara ett stöd genom hela utvecklingsprocessen när vindkraftsanläggningar ska etableras; utredas, tillståndsprövas, finansieras, projekteras, upphandlas, konstrueras, driftsättas och underhållas.
Exempel på tjänster vi erbjuder inom vindkraft
Vi erbjuder tjänster i alla skeden när vindkraftsanläggningar ska etableras och underhållas, bland annat:
Screening och förstudie
- GIS-analys för val av plats
- Vindmätning/komfortanalys
- Sjömätning – bottenkartering
- Elnätsanslutning
- Framkomlighetsbedömning
- Investerbarhetsanalys och intäktsanalys
- Ekonomisk analys: LCOE
- Policyanalys/utveckling
- Samhällsekonomiska och regionala analyser
Tillståndsprocess: Miljöutredning/tillstånd
- Tillståndsprövning (9 kap och 11 kap MB, Natura 2000, nätkoncession och SEZ)
- Samråds- och MKB-process
- Inventeringar naturmiljö: naturvärden (NVI), fågel, fladdermus
- Rennäringsanalys
- Vattenutredning
- Kulturmiljöutredning
Tillståndsprocess: Tekniska utredningar
- Synbarhetsberäkning
- Fotomontage
- Skuggberäkning
- Vindanalys med CFD
- Vindanalys och layout
- Ljudberäkning för vindkraftverk med Nord 2000
- Hydrografiska mätningar
- Geoteknik, sedimentsspridningsanalys
Projektering och upphandling
- Projekteringsledning
- Projektering (mark, fundament, elnät)
- Miljösamordning
- Geoteknisk undersökning
- Kabelteknik
- Produktionsberäkning
- Due Diligence
Byggskede
- Projekt- och byggledning
- Sjömätning-muddring
- Sjömätning – marina konstruktioner
- Miljökontroll
- Arbetsmiljöuppföljning
- Besiktning och kontroll
- Planering av drift och underhållsarbete
Drift och underhåll
- Kontrollprogram enligt miljötillstånd
- Vindanalys
- Inspektioner
- Fjärrövervakning
- Analys av driftsdata
Fler än 100 experter på landbaserad och havsbaserad vindkraft
På Sweco finns fler än 100 engagerade experter inom landbaserad och havsbaserad vindkraft som hjälper ett brett spektrum av kunder i många olika länder. Vi arbetar i ”glokala” team som vi sätter ihop utifrån våra kunders behov och oavsett om vårt uppdrag innebär några timmars rådgivning eller utveckling av en hel vindkraftspark, får våra kunder tillgång till vår samlade expertis. Hör av dig om du vill veta hur vi kan hjälpa just dig med din vindkraftsaffär.
Vindkraftens påverkan på djur, natur och människor
För att minimera vindkraftverkens miljöpåverkan och skydda djur och natur är placeringen av vindkraftverk oerhört viktig och bör bygga på noggranna miljökonsekvensbeskrivningar. Landbaserad vindkraft kan påverka flora och fauna som fåglar och fladdermöss och vid havsbaserad vindkraft handlar det om att skydda marina livsmiljöer och arter samt att minimera störningar på dessa känsliga ekosystem under byggprocessen.
En annan viktig aspekt att ta hänsyn till är till de människor som bor eller arbetar nära vindkraftverk och som kan uppleva oljud och visuell påverkan på landskapet. Därför bör man tidigt involvera lokalsamhällen i planeringsprocessen.
Havsbaserad vindkraft
Havsbaserad vindkraft är vindkraftverk som är installerade i havet. Cirka 15-20% av Sveriges vindkraft är idag havsbaserad. Vilka är fördelarna och nackdelarna med havsbaserad vindkraft?
Fördelar:
Eftersom vindkraftparker till havs ofta placeras längre från bebyggelse än vindkraftverk på land, kan ljudstörningarna och den visuella påverkan upplevas som mindre. De starkare och mer varaktiga vindarna till havs, tillsammans med möjligheten att använda större turbiner gör att mer effekt kan utvinnas från havsbaserade vindkraftverk. Det är dessutom lättare att prognostisera vind till havs, vilket underlättar driften av elsystemet.
Nackdelar:
Till nackdelarna med havsbaserad vindkraft räknas bland annat utmaningar med att arbeta i marina miljöer som leder till höga installations- och underhållskostnader. Att överföra den producerade energin från havet till land via anslutningskablar kräver också omfattande infrastruktur och investeringar. Det är idag även svårare att få tillstånd för havsbaserad vindkraft då exempelvis Försvarsmakten säger nej och kommuner använder sitt veto.