0 av 0 för ""

 

Närastaden – Sweco och 15-minutersstaden

Vi står idag inför ett större skifte i utformningen av våra städer. Allt mer uppmärksamhet får staden där klimatomställning och digitalisering är en förutsättning och social och ekologisk hållbarhet är en självklarhet. Vi pratar om den kloka och mänskliga staden där utbildning, arbetsplatser, kultur, handel och rekreation är nåbara och synliga för invånarna. Där det finns fler alternativ till det privata bilanvändandet och byggnaderna har flera skiftande funktioner under dygnet. En idé som slagit rot är staden som uppmärksammar det lokala livets uppgång. Paris borgmästare Anne Hidalgo använder begreppet 15-minutersstaden. Vi kallar det även Närastaden.

Ulla Bergström, chef för Sweco Architects, Sverige, om vad Närastaden innebär och hur den utvecklas till att bli en klok och mänsklig stad med fokus på det lokala livets uppgång.

Vad innebär det stora skifte som staden genomgår nu?

– Vi tror på att stadens attraktionskraft består, men den har fått sig en törn av pandemin. Vi har fått ett tillfälle att tänka om och tänka nytt, och nu behöver vi dra nytta av våra innovationer och den digitala utvecklingen.

En idé som slagit rot både i Sverige och internationellt är 15-minutersstaden, ett begrepp som myntats av Paris borgmästare Anne Hidalgo. Vi känner även igen det från det svenska stadsplaneringskonceptet från 1950-talet – ABC-staden (Arbete, Bostad, Centrum). I det franska namnet ingår essensen av konceptet, nämligen den att det endast ska ta 15 minuter att med cykel ta sig från hemmet till de viktigaste platserna; jobbet, skolan, mataffären, kultur, idrott och naturen.

Vi utvecklar konceptet till ett svenskt sammanhang och kallar det Närastaden.

Vad är skillnaden mellan ABC-konceptet och Närastaden?

–Det som skiljer dagens förutsättningar från det tidigare ABC-konceptet är den starka kopplingen till vår tids digitalisering och klimatomställning. Vi ser en stark efterfrågan på större livskvalitet och där vi kan leva hållbart. Pandemin har också påverkat vårt sätt att leva och arbeta och det kommer att beröra oss både på kort och lång sikt. Med ett mer flexibelt arbetsliv kan vi leva mer lokalt. Arbetsplatserna spås bli mer av satellitavdelningar till kontoren och coworking-platser kan uppstå i byggnadernas bottenvåningar.

Redan idag lever flera svenska mindre städer efter detta koncept. Men när gång och cykel får ta plats även i större städer, när arbetsplatsen finns där du bor, när vi kan ersätta gator och parkeringsytor med planterade träd och biologisk mångfald, då har vi skapat Närastaden.

Hur kan Sweco bidra till att utveckla Närastaden?

– Genom att involvera expertis inom olika discipliner på Sweco kan vi jobba med hela skalan av instrument och planeringsverktyg. Arkitekturen och stadsbyggandet i Närastaden är grundläggande för hur vi strukturerar stadsrummet och hur invånarna kan nå samhälleliga resurser Det krävs en större omställning av infrastrukturen som underlättar cykel och gång i våra stadsdelar. Från Swecos håll ska vi även fortsätta vara aktiva i den digitala samhällsbyggnadsprocessen där vi redan i dag tagit stora kliv. Våra medarbetare har hela kunskapen kring att forma och planera framtidens samhällen och städer.

 

 

 

Barkabystaden
Barkarbystaden vid fältet
Sätra
grönska i bostadsområde

Vill du veta mer om 15 minuters staden?

Fyll i formuläret så återkommer vi till dig, eller ring oss på tel. +46 8 695 60 00. Våra specialister ser fram emot att få hjälpa dig!
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.