Den gröna omställningen kräver breda analyser
Vi är just nu inne i en stor samhällsomställning. Aktörer inom alla branscher och på alla samhällsnivåer bidrar på något sätt i denna gemensamma resa mot ett mer hållbart samhälle. Det handlar om allt ifrån etableringar av grön industri och vindkraftverk till lokala klimatinvesteringar i kommunerna. Du som sitter i startgroparna för ett projekt har säkert redan märkt att utvecklingen går snabbare än någonsin och att det finns en mängd aspekter att ta hänsyn till för att lyckas med dina hållbarhetsambitioner.
Sedan Agenda 2030 lanserades för åtta år sedan har privata och offentliga aktörer utvecklat nya nyckeltal och steg för steg arbetat in de tre hållbarhetsaspekterna i sin verksamhet. Din organisation har säkert en rad mål inom såväl ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet. Som miljöekonom på Sweco upplever jag att hållbarhetsambitionerna successivt har stärkts och jag och mina kollegor ser att analyserna som efterfrågas idag ställer krav på en betydligt större bredd av aspekter än tidigare. Den komplexa verkligheten gör att det kan vara svårt att uppskatta vilka konsekvenser en ny industriinvestering, energisatsning eller liknande har på vårt samhälle. Något som verkar bra för klimatet kan till exempel ha negativa effekter på naturmiljön och kulturarvet. Då är en analys som fångar helheten viktigare än någonsin.
Något som verkar bra för klimatet kan ha negativa effekter på naturmiljön och kulturarvet. Då är en analys som fångar helheten viktigare än någonsin.
Målkonflikter är ofrånkomliga
När vi ställer om till gröna industrier, cirkulära modeller och nya sätt att bygga och bo är målkonflikter mellan ekonomiska, sociala och miljömässiga perspektiv ofrånkomliga, men bara genom att belysa konsekvenser för alla tre hållbarhetsperspektiv kan vi ta smarta beslut. Med väl genomarbetade analyser som värderar kostnader och nyttor inom samtliga hållbarhetsaspekter ges värdefull information som gör att de investeringar och insatser som planeras kan utformas för att skapa ett större samhällsekonomiskt värde för alla delar av samhället.
Med väl genomarbetade analyser, som värderar kostnader och nyttor inom samtliga hållbarhetsaspekter, ges värdefull information som gör att de investeringar och insatser som planeras kan utformas för att skapa ett större samhällsekonomiskt värde för alla delar av samhället.
Ny tjänst ger kraftfull analys
Hur får du helhetsbilden i ditt projekt? Swecos nyligen framtagna tjänst Samhällsekonomisk konsekvensbeskrivning (SEKB) ger privata företag en kraftfull analys som beskriver investeringens kostnader och nyttor ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Ekonomiska, miljömässiga och sociala aspekter värderas i huvudsak monetärt men även med andra kvantitativa eller kvalitativa mått där det är mer lämpligt. Den samhällsekonomiska konsekvensbeskrivningen kompletterar den miljökonsekvensbeskrivning (MKB) som är del av tillståndsprocessen för en industrietablering, energisatsning eller liknande, och ger en samlad bild av etableringens samhällspåverkan genom att beräkna både kostnader och nyttor för samtliga hållbarhetsperspektiv. Analysen ger ditt företag ett viktigt stöd för att satsa på rätt grön investering och utforma den för att ge maximal nytta.
Förra året var intensivt och spännande för den gröna omställningen i Sverige och vi ser fram emot att hjälpa fler företag med analyser som bidrar till en hållbar utveckling. I det nya året sätter vi lampan på alla hållbarhetsperspektiv, hanterar målkonflikter och gör smarta investeringar för ett hållbart samhälle. Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig? Hör av dig!