0 av 0 för ""

FFNS – arkitektbyrån som växte

Arkitektbyrån FFNS spelar genom sina förvärv och sina ägares affärsmannaskap en viktig roll i grundläggandet av Sweco-koncernen.

Året var 1958 när de tre arkitekterna Bertil Falck, Carl-Erik Fogelvik och Gunnar Nordström, samt ingenjören Erik Smas startade sitt kontor i Stockholm. De döpte företaget till FFNS, efter sina respektive efternamn.  De kom från olika delar av landet, hade olika bakgrund, och det var fem år mellan var och en. De gick efter devisen ”Då gamla rävar och unga entusiaster samarbetar blir det ofta bra resultat.”

Det visade sig vara ett vinnande koncept. Företaget expanderade snabbt, och FFNS projekt började synas i arkitekturpressen på 60-talet. Det handlade för det mesta om bostäder, men ibland också om bibliotek, vårdbyggnader och industrier. Idag är det nästan svårt att ta sig runt utan att gå förbi en byggnad som FFNS arkitekter har ritat. Företaget kopplade tidigt ihop arkitektur med ekologi och miljöteknik, bland annat i projekt som LKAB:s huvudkontor i Luleå och Skandias regionkontor i Växjö. Andra exempel är bostadsområdet Ella Gård i Täby,

FFNS växer

När företaget hade växt till 30 personer fick Gunnar Nordström frågan av en medarbetare varför de skulle växa mer, när det var så trevligt som det var, men Gunnar gick in för företagande, och var av åsikten att oavsett vad man sysslar med så vill man växa. Annars står man stilla, och riskerar att gå bakåt.

FFNS fortsatte att växa, och man förvärvade också andra företag, som till exempel BLOCO. 1996 hade man redan 550 medarbetare på ett 20-tal orter, och 1997 förvärvades konsultbolaget VBB. Grunden till Sweco-koncernen var lagd.

Copy link
Powered by Social Snap