0 av 0 för ""

Karl Blomgren och BLOCO

Från pappersbruk till bostadsområden och stora arenor. Historien om Swecos byggkonstruktörer började en gång med ingenjören Karl Blomgren och hans konsultföretag Blomgren & C:o.

Ingenjören Karl Blomgren föddes 1886 och arbetade först på den välkända entreprenadfirman Arcus, som var en av de första att utföra konstruktioner i armerad betong. Det gjorde man till exempel på Skurubron i Nacka. I lågkonjunkturen efter första världskriget fick dock firman svårigheter och var tvungna att dra ner på personalstyrkan.

1921 lämnade Blomgren och hans kollega Kempe företaget, och etablerade sig först som konsulter, men 1924 startade de Blomgren & C:o och anställde också ytterligare konsulter från Arcus. Det blev ett stockholmsbaserat konsultföretag som sysslade med byggnadskonstruktion, mestadels åt pappersbruk. Senare kom det att förkortas till BLOCO AB.

Östrands Sulfatfabrik och lantmannaföreningarna

Det första stora projektet var Östrands Sulfatfabrik. Det påbörjades 1929 och pågick till 1932. I början av 30-talet kom också många uppdrag från lantmannaföreningarna och BLOCO fick konstruera många silobyggnader i södra och mellersta Sverige.

Blomgren fick inte uppleva så mycket av BLOCO:s framgång eftersom han avled redan 1939, endast 53 år gammal, men företaget levde vidare genom kollegan Kempe, som då tog in en ny delägare. Senare blev företaget personalägt och förblev så fram till försäljningen till FFNS.

BLOCO växer

Det började gå riktigt bra för BLOCO under 1950-talet, då uppdragen ökade väsentligt. Efter ett tag hade kontoret på Drottninggatan inte längre plats för alla anställda, utan man fick hyra flera småkontor i närheten. Efter ett tag skaffade man ett större kontor på Hantverkargatan istället. Då hade företaget 55 anställda och det ökade stadigt. 1972 var man uppe i 100 medarbetare.

Genom åren har företaget varit med om både uppköp och avknoppningar, och verksamheten breddades från skogsindustrin till uppdrag inom järn-, livsmedels-, kemi-, läkemedels- och verkstadsindustrin och även till bostadssektorn och publika lokaler. 1994 köpte arkitektbyrån FFNS upp BLOCO och från 1997 ingick bolaget i Swecokoncernen som FFNS och VBB bildade.

Från pappersbruk till Friends Arena och Nationalmuseum

Uppdrag som BLOCO/Swecos anläggningskonstruktörer haft är förutom alla stora pappersbruk, som till exempel Munksund, uppdrag med bostadsområden som Minneberg och Jarlaberg och köpcentrum som Nacka och Solna Centrum. Andra stora uppdrag på senare tid är Friends arena i Solna, Nationalmuseum och Malmö Live.

Även kunderna från företagets början finns kvar. Swecos anläggningskonstruktörer arbetar till exempel idag med utbyggnaden av SCA Östrands massabruk, en av de största industriinvesteringarna i Sverige genom tiderna och den största i Norrland någonsin.

Några lite annorlunda uppdrag är Lustiga Huset på Gröna Lund och Y:et av Bengt Lindström som står utanför Midlanda flygplats i Sundsvall, är 30,5 meter högt och symboliserar Västernorrlands länsbokstav.

Karl Blomgren

Karl Blomgren

Copy link
Powered by Social Snap