0 av 0 för ""

Ållebergsgymnasiet Falköping

Ållebergsgymnasiet Falköping

Uppdrag
Om- och tillbyggnad av Ållebergsgymnasiet
Kund
Skanska (patinering med Falköpings kommun)
Färdigställt
2013
Kompetens
Arkitektur
Plats
Falköping
Ansvarig arkitekt
Charlotta Andersson

Järnåldersfynd bakom form på skola

Designdialog och en guldkrage ligger bakom det lyckade resultatet av Ållebergsgymnasiet i Falköping. Om- och tillbyggnaden av gymnasiet från 1974 är gestaltat av arkitekter på Sweco.

Ållebergsgymnasiet vunnet uppdrag av Swecos arkitekter

Sweco vann uppdraget att gestalta den nya tillbyggnaden som omfattar 5000 kvadratmeder samt ombyggnation av befintliga lokaler. En av anledningarna till att projektet blivit lyckat är arbetet med en Designdialog.

Med Designdialogen fångades skolans behov

Genom Designdialogen har arkitekterna kunnat fånga upp verksamhetens behov och önskemål för att tillsammans på bästa sätt utveckla idéer och koncept. Något som också varit gynnsamt till den stränga tidsplanen. Den nya huvudbyggnaden fungerar som en länk mellan gammalt och nytt och är central i gestaltningen av skolan. Huvudbyggnaden har blivit en mötesplats och fungerar som navet för hela skolområdet. Den binder även samman de olika utbildningarna till en gemensam skola.

Inspirerad av järnåldersfynd

Byggnaden består av två volymer, ett högt sexkantigt torg och en kragliknande byggnad som omfamnar torget. Gymnasiets utformning är inspirerat av Ållebergskragen, en halskrage i guld från järnåldern som hittades på platsen. Ållebergsgymnasiet är nominerat till Årets Bygge 2014.

Trappa på Ållebergsgymnasiet
Entré till Ållebergsgymnasiet
Entréhall på Ållebergsgymnasiet
Vackra glaspartier
Fasadbild på Ållebergsgymnasiet
Ållebergsgymnasiet