0 av 0 för ""

Amhult kyrka

Amhult kyrka

Uppdrag
Utforma Amhult kyrka
Färdigställt
2015
Kompetens
Arkitektur
Plats
Amhult, Göteborg
Ansvarig arkitekt
Margareta Diedrichs
Övrigt
Amhult kyrka tilldelades första pris ur Per och Alma Olssons fond, för årets bästa byggnad i Göteborg.

Kyrka med material valda för att åldras vackert

I Amhult norr om Göteborg ligger nu Amhults kyrka, gestaltad av arkitekter på Sweco. Byggnaden är starkt präglad av den omgivande naturen och materialen är valda för att kyrkan ska åldras vackert. Arbetet har skett i nära samarbete med kyrkans församling.

”Liv, kärlek och gemenskap”

Amhults kyrka är kyrkan mitt i byn. Kyrkan med sitt välkomnande kyrkotorg ligger längs bygatan och har en tydlig entré. Swecos arkitekter har arbetat tätt ihop med församlingen och ledorden i processen ”liv, kärlek och gemenskap”, har sedan varit utgångspunkten i utformningen av kyrkan.

Materialen är valda för att åldras vackert, men även för att passa in i omgivningen. Fasaden är i gult tegel med inslag av sågad ekpannel och taket består av ekribbor. Korset högst upp på gaveln är i mässing. Tanken är att kyrkorummet ska ge närhet och rymd, men även stillhet och lugn. Rummet är kvadratiskt med en klassisk symmetri och gestaltat för gudtjänstgemenskap. Visionen är även att konserter, musikaler och andra framträdande ska kunna ske i lokalen.

Ljusspel från fönster

Med ett stort kors i glas på korväggen och flera mindre högt sittande fönstren får kyrkan ett varierande ljusspel under dagen. Det stora fönstret erbjuder besökaren utblick men även närkontakt med omgivningen och bergväggen utanför.

Sweco fick uppdraget efter en vunnen tävling

På uppdrag av Svenska Kyrkan i Göteborg anordnades en arkitekttävling, med fem inbjudna kontor, som Sweco vann. Kyrkan är byggd för gemenskap med kyrktorget som centrum och kyrksalen rakt fram. Platsen som kyrkan ligger på är starkt präglat av det närliggande berget och de stora ekarna. Mellan kyrkan och berget skapas en plats för klosterträdgården, som är en viktig del av kyrkan.

Foto: Zoltan Gavai och Bert Leandersson

Interiör av Amhult kyrka
Skåphandtag
Altare på Amhult kyrka
Fönster på Amhult kyrka