0 av 0 för ""

Astrid Lindgrens Näs

Astrid Lindgrens Näs

Uppdrag
Ombyggnad av entrérummet i utställningsbyggnaden, inredning samt de närliggande landskapsmiljöerna
Kund
Astrid Lindgrens Näs
Färdigställt
2014
Kompetens
Arkitektur, Inredning, landskap
Plats
Vimmerby
Team
Johannes Tovatt, David Neuschütz, Matilda Crisp, Leonora Bjerke

Från en prästgård till ett museum tillägnat Astrid Lindgren

Intill Astrid Lindgrens barndomshem i Vimmerby ligger den gamla Prästgården. Kommunen köpte gården i början av 2000-talet och inledde där och då arbetet med att skapa ett kunskapscentrum och ett museum ägnat Astrid Lindgren och hennes livsverk. I uppdraget ingick både ombyggnaden av entrérummet i utställningsbyggnaden, fast och lös inredning samt de närliggande landskapsmiljöerna såsom apelgård, rosenträdgård och parkering.

En vertikal ridå i trä

De nya väggarna i entrébyggnaden är klädda i en vertikal trä(d)ridå med mjuka och böljande former. Ridån ger inte bara en mångtydig men stark karaktär åt rummet utan fungerar även som en funktionsvägg med inbyggd förvaring, belysning och dolda installationer. Butikshyllor och utställningsmontrar finns dels integrerade i träridån, dels som flyttbara podier på golvet. Receptions- och bardisk följer samma princip som väggarna och i dessa delar av inredningen finns både förvaring, installationer och styrsystem.

Utemiljön följer helhetskonceptet

Den böljande ridån i entrébyggnaden knyter an till formspråket kring den nya uteserveringen och är en del av ett helhetskoncept för utvecklingen av hela anläggningen kring Astrid Lindgrens Näs. Uteserveringens vertikala och böljande ekmurar tecknar ett skyddat landskap med spaljerade äppelträd, uppstammade aplar och förstärkt ängsplantering. Här finns små och informella trädgårdsrum med omslutande och upphöjda planteringsytor och med vattenspel i brons.

Projektet är genomfört av Tovatt Architects & Planners som är en del av Sweco genom förvärvet 1 juli 2019.

 

Receptio Astrid Lindgrens Näs
Inbyggd bokhylla i trä
Böljande bokhylla i trä
Detaljer i trä
Landskap vid Astrid Lindgrens Näs
Trädgård Astrid Lindgrens Näs