0 av 0 för ""

Backome Hästgård

Backome hästgård Ätran

Uppdrag
Modern hästgård med halländsk karaktär
Kund
Backome Islandshästar
Färdigställt
2013
Kompetens
Arkitektur
Plats
Ätran
Ansvarig arkitekt
Margareta Diedrichs

Från en golfklubb till en hästgård

Backome hästgård har gått från att vara lantgård till golfklubb för att slutligen vara en gård för islandshästar, med bostadshus, stall och ridhus.

Modern hästgård med halländsk karaktär

Vid ån Ätran ligger idag Backome hästgård. Tanken med projektet har varit att skapa en modern hästgård med halländsk karaktär, så som volymer, proportioner, materialval och färgsättning. Målet var att skapa en helhet mellan gårdens funktioner, så att de samverkar. Förutom nytt bostadshus, stall och ridhus har ombyggnationen omfattat garage, gårdshus, gårdsplan, hagar, ovalbana och paddock.

Ett nytt stall och ridhus

Ladugården som tidigare fanns på tomten har gjorts om till stall. Ytterligare ett ridhus med åhörarläktare och tillhörande stall har byggts. Det nya stallet och ridhuset binds ihop med en länk som inrymmer entréfunktion och lunchrum. I byggnadernas tak finns längsgående taklanterniner som släpper in dagsljus. Förutom takljus finns väggfönster med utsikt. Färgskalan går i svart och vitt, så som vit putsvägg med svartmålad träpanel och svarta zinkbeklädda tak.

Nybyggnation av villa

Det tidigare bostadshuset var i dåligt skick och revs för att ge plats åt det nya. Villan består av två plan och är U-formad runt en terrass i söder. Köket är husets hjärta och utformat som ett rustikt lantkök med murad vägg och braskamin. Villans interiör är byggt i rustika material och exteriört återkommer den svart-vita färgskalan. Mellan villans våningsplan finns öppningar som skapar ett intressant ljusspel.

Villa på Backome Hästgård
Vardagsrum på Backome Hästgård
Kök på Backome Hästgård
Ridhus på Backome Hästgård
Backome Hästgård nattbild