0 av 0 för ""

Cykelparkeringshus

Cykelparkeringshus Gamlestads torg

Uppdrag
Göteborgs första cykelparkeringshus
Kund
Trafikkontoret, Göteborgs stad
Färdigställt
2020
Kompetens
Arkitektur, ljusdesign
Plats
Göteborg
Ansvarig arkitekt
Pekka Leppänen

Göteborgs första cykelparkeringshus

Gamlestads torg är tack vare sitt nya resecentrum den näst största knutpunkten i Göteborg efter Centralstationen, och inom några år förutspås 40 000 människor att passera där – varje dag. Den historiska stadsdelen har blivit porten in till centrum och här integreras nya bostäder och kontor med de äldre byggnaderna. I framtiden kommer Gamlestaden bli en naturlig del av den nya innerstaden varifrån du enkelt tar dig till fots, med cykel eller spårvagn in till Göteborgs stadskärna.

Med sin placering mellan stadskärnan och nordöstra stadsdelarna i Göteborg är Gamlestaden en viktig in- och utpassage till centrum, vilket gör att många vardagsmotionärer väljer att cykla en del av sin pendlingssträcka. För att uppmuntra detta behövdes en praktisk, säker och välplacerad plats att förvara sitt fordon under dagen.

Cykelparkeringshuset i Gamlestaden är Göteborgs första och består av tre våningsplan med plats för 600 cyklar, inklusive specialcyklar och har dessutom en servicestation med pump och användbara verktyg. Besökaren tar sig enkelt mellan våningsplanen med hjälp av elektriska rullband i trapporna och låser sedan sin cykel i de stadiga stålkonstruktionerna till cykelställ.

Designad för tydlighet och trygghet

Konstruktionen är skapad för att tydliggöra husets funktion, fasaden framstår i det närmsta som transparent med sina perforerade väggar, vilket gör att man kan se genom håligheterna. När man befinner sig i parkeringshuset kan man både känna sig trygg i att vara synlig utifrån och samtidigt ha uppsikt över omgivningarna.

Huset kulminerar i sin spets ut mot torget vilken markerar ingången samtidigt som byggnaden får ta plats bland de betydligt högre omkringliggande fastigheterna. Sweco Architects har även jobbat med ljusdesignen av byggnaden, och har skapat känslan av en lykta som lyser upp mot torget under nattens mörker. För att skapa en identitet som ett levande landmärke kan belysningen ändra färg utifrån olika aktiviteter eller händelser som pågår i staden.

Detaljrikedomen är genomgående

Arkitekterna skapade en till synes sömlös fasad där samtliga fasadplåtar har bockade kanter vilket både ger mer stabilitet och även möjliggör en dold, bakomliggande infästning av plåtarna. Mönstret löper förbi de bockade kanterna vilket gör att det sammanfaller med närliggande fasadplåtar och förstärker sömlösheten. Dessutom valde man att endast jobba med vertikala bärverk i form av pelare vilket gör att huset växer på höjden. Det ger en känsla av rymd och en lätthet, och bjuder på elegans – som det cykelparkeringshus det är. Detaljrikedomen gör ett tydligt avtryck i rummet där även innertaket och de specialritade trappräckena fångar upp det hålslagna uttrycket som finns i fasaden. Alla element är ritade i 3D och utförda med största noggrannhet i såväl planering och exekution vilket bidrar med den futuristiska och samtidigt funktionella känslan som huset utstrålar.

Cykelparkeringshuset är ett sätt att uppmuntra till att ta cykeln in till stan, och det är samtidigt en viktig pusselbit för att göra Gamlestaden till en naturlig ingång till Göteborgs innerstad.

Foto: Bert Leandersson.

inredning cykelparkeringshus
Cykelparkeringsgarage
cykelstation
preforerad plåt
fasad på cykelparkeringshus
preforerad plåt cykelparkeringshus
cykelparkeringshus Gamlestads torg
pride cykelparkeringshus
rosa ljusscen cykelparkeringshus
ljusscen cykelparkeringshus
Cykelparkeringshus
Cykelparkeringshus Göteborg