Inkluderande lekmiljö som talar till alla sinnen
Folkparken i Norrköping
Välkommen till Folkparkens tivolilek – en magisk plats där lek och rörelse förenas i en inkluderande miljö som stimulerar alla sinnen. Snurrande former, livliga färger och förtrollande ljud inbjuder till rörelseglädje och tivolikänsla – helt utan inträde!
Fakta om projektet
Kund
Norrköpings kommun
Uppdrag
Lekmiljö/temalekplats
Plats
Norrköping
Fotograf
Ia Neumüller
Kompetens
Landskapsarkitektur, Konstruktion, Dagvattenhantering/VA, Ljusdesign/belysning/El
Status
Pågående
Magisk lekplats som triggar fantasin
Utifrån temat toner och tivoli – framröstat av barn i kommunen – har Sweco gestaltat en lekmiljö som blivit ett utflyktsmål för hela Norrköping. Folkparken har redan tidigare varit en populär lekplats, nu har miljön blivit tryggare och tillgänglig för en större målgrupp.
I gestaltningen har Swecos landskapsarkitekter utgått från platsens struktur och bevarat befintliga träd. I anslutning till den nya lekmiljön finns även ett parkhus som renoverats och en bevarad plaskdamm och hoppkudde. Den tidigare lekytan har delats upp i fler lekrum med olika redskap som kan utmana både äldre och yngre barn.
Tema tivoli
Flera lekfunktioner har tivolitema, som karusell, slänggunga och linbana. För att inkludera en utmanande klätterlek för äldre barn och ett lekhus för yngre, designades skräddarsydda lekredskap för parken. Projektet omfattar även specialritade detaljer som biljettlucka, grillhus, entréportal och ett klassiskt tivolitak med djur, skapad av en motorsågsskulptör. Allt följer lekparkens färgsättning, vilket ger harmoni och enhetlighet.
Välkommen till lekparken!
En viktig fråga har varit att skapa en välkomnande miljö där de olika lekytorna skapar inbjudande entréer mot ytornas sidor. Du möter tåget vid biljettkiosken norrifrån. Österifrån möts du av en disk med lyckohjul i klätterhuset Villa Villerkulla, söderifrån av en välkomnande entrébåge vid parkhuset. Den stora klätterställningen sticker upp högt och syns mellan träden på långt håll och blir ett landmärke som lockar förbipasserande att undersöka lekmiljön.
Grön miljö och rumslighet
Lekytorna är uppdelade för att de ska vara enkla att förstå och för att skapa en grön miljö som hjälper till att dels avskärma leken från andra delar av parken, dels dela av de olika lekytorna och skapa rumsligheter. De befintliga lindarna gav redan ett härligt grönt parkrum. Träden har kompletterats med lägre vegetation som ska ge färgglada blommor och grönskande bladverk för att stärka tivolikänslan.
Ljusdesign i linje med temat
Ljussättningen utgår även den från temat toner och tivoli och förstärker den inbjudande känslan. Ljusslingor och integrerad belysning i lekredskapen ger en mysig och inbjudande känsla även på kvällen och under vinterns mörka dagar.
En lekmiljö för alla
Parken är designad för att så långt möjligt skapa en tillgänglig, inkluderande lekmiljö som är till för alla, oavsett om man använder rullstol, har en synnedsättning eller svårt med för många intryck.
I projektet har Sweco nyttjat kompetens inom flera områden: landskapsarkitekter, VA-projektörer, konstruktör, ljusdesign, belysningsprojektör och kalkylexpertis.
Visste du att…
- Den höga rutschkanan är 4,5 meter hög och den högsta punkten på klätterställningen är 6,5 meter?
- Det kommer att blomma 3382 vårlökar i Folkparken till våren?
- Folkparken fick användarkommentaren ”Lilla Liseberg, men de har glömt att ta betalt” i appen Playway?