0 av 0 för ""

Förskolan Lotsen i Karlstad

Förskolan Lotsen, Karlstad

Uppdrag
En ny förskola i trä
Kund
Karlstads kommun och Peab
Färdigställt
2018
Kompetens
Arkitektur, landskapsarkitektur, anläggning, vatten och miljö
Plats
Karlstad
Ansvarig arkitekt
Sebastian Fors

Förskola i trä i Karlstad

Centralt beläget i Karlstad ligger nu förskolan Lotsen som är utformad i trä om två våningar och med utemiljön placerad på taket. Det är på uppdrag av Karlstads kommun som Swecos arkitekter och landskapsarkitekter har utformat byggnaden.

Många barnfamiljer i centrum ökar efterfrågan på förskolor

Genom förskolan Lotsen har Karlstadsborna fått en ny förskola i centralt läge och förskolebarnen har fått en variationsrik, luftig och lekfull lärmiljö. Det är med anledning av den pågående trenden att fler barnfamiljer vill bosätta sig centralt i städer och omvandlingen av stadsdelen Kanikenäsbanken i Karlstad som Sweco fick uppdraget att utforma den nya förskolan. Då tomten för skolan var relativt liten föll valet att uppföra byggnaden i två våningar och låta lekytorna utomhus ta plats på taket.

Byggnad med massivträstomme

Lotsen är den första byggnaden i Karlstad som uppförs med en massivträstomme. Även skolans fasadmaterial och interiöra ytskikt är i trä och återvunna material från fartyg har blivit lekredskap. Konceptet för utformningen är ”farkost”, vilket har kommit till uttryck i både de starka färgerna och byggnadens runda form med terrass på plan tre som för tankarna till fartyg och sjöfart.

Designdialogen som arbetsmetodik

I tidigt skede användes Designdialogen som arbetsmetodik, vilket genererat en förankrad lösning som verksamheten nu kan använda på ett optimalt och effektivt sätt.

Lotsen är certifierad med Miljöbyggnad silver och tilldelades 2018 miljöpriset Grundsten av föreningen Hållbart Byggande i Värmland.

Foto: Felix Gerlach.

Lekplats i trä
Växthus på tak
Utemiljö förskolan Lotsen
Inredning i trä på förskola
Lekrum
Utanför förskolan Lotsen
Copy link
Powered by Social Snap