0 av 0 för ""

Från nedlagt industriområde till levande stadsdel

Uppdrag

Innovativa installationslösningar för bostäder, kontor och saluhall

Kund

AB GavleGårdarna

Status

Pågående

Kompetens

Installation, ventilation, rör, el, styr och regler, sprinkler

Visualiseringar: Pomery Studio

En smältdegel av historia, innovation och hållbarhet

År 1916 var ett viktigt år för Gävle då Adolf Ahlgren säkrade receptet till det som skulle bli en av Sveriges mest älskade pastiller: Läkerol. Det var början på en industriell era som skulle forma staden och dess invånare på många sätt. Nu genomgår Gävle stad en spännande transformation där det historiska industriområdet på norra Brynäs får nytt liv.

Visionen om en hållbar stadsdel

Där en gång sötsaker producerades växer nu visionen om en hållbar stadsdel fram. Genom att bevara industribyggnaderna och integrera dem i den nya stadsbilden, skapas en atmosfär där historia och framtid möts. De nya kvarteren är en blandning av småstadens intimitet och storstaden puls. Mindre gränder och många planteringar och gröna stråk, samt avsaknaden av biltrafik mellan bostadshusen, öppnar för social samvaro. Swecos installationskonsulter har bidragit i det komplexa projektet med innovativa systemlösningar för optimal energianvändning samt utvecklade system för att bibehålla ett behagligt inomhusklimat såväl sommar som vinter.

Visualisering av nybyggda lägenheter med balkonger

 

 

  • Det har varit roligt och utvecklande att få arbeta med en så modig kund som GavleGårdarna där man vågat prova okonventionella system och nya lösningar.

    – Anders Kedbrant, installationskonsult Sweco

Gammalt möter nytt med smarta lösningar

Bostäderna som byggs i Godisfabriken är moderna och flexibla. Med smart teknik och genomtänkta lösningar som solpaneler och innovativt avfallssystem, är bostäderna utformade för att vara yteffektiva, anpassningsbara och hållbara. Swecos lösning att placera värme- och kylsystem i respektive bjälklag innebär att man inte har behövt några väggplacerade radiatorer. Detta har i sin tur skapat mer möblerbar yta i bostäderna. Och i området kommer överskottsvärmen från ICA-butikens kylmaskiner utnyttjas till lägenheterna i huset.

I en av fabriksbyggnaderna planeras för skola och förskola – ett fint exempel på hur man kombinerar bevarandet av ett industriellt kulturarv med nya funktioner som möter dagens behov.

I en annan av de fabriksbyggnader som bevaras kommer det finnas plats för gäster. I Garveriet hittar man det nybyggda Ahlgrens Hotell Bed & Breakfast medan det ikoniska Läkerolhuset står kvar som ett välkänt landmärke för området.

Många olika bostadstyper

Projektet omfattar inte bara historiska byggnader utan även byggandet av nya, moderna hus. Sex byggherrar bidrar till ett varierat utbud av boendeformer med hyresrätter, bostadsrätter och stadsradhus: NCC, Peab Bostad AB, Riksbyggen, Pure Housing, K2A och Gävle Parkeringsservice AB.

Med framtidens behov i åtanke har Gävle Parkeringsservice byggt ett mobilitetshus med flera funktioner. Gävle Energi säkerställer ett bekvämt och hållbart boende med hjälp av fjärrvärme som håller gator och stråk torra och halkfria. Även fjärrkyla tillhandahålls.

Transparens och nära dialog viktiga framgångsfaktorer i det komplexa projektet

God samverkan med alla inblandade discipliner samt nära och tät dialog med kunden har bidragit till det framgångsrika projektet som nominerades till Årets Bygge 2023.

Visste du att…

  • 1909 hittade Adolf Ahlgren en brösttablett som såldes på tyska apotek. Det var inspirationen till dagens Läkerol.
  • Läkerol tillverkades på den här platsen i nästan 100 år.
  • I Läkerolhusets bottenvåning glasas det för en restaurang som får sju meter i takhöjd och ett café.
  • Tre fabriksbyggnader bevaras i den nya stadsdelen Godisfabriken.
Visualisering av nytt bostadsområde med ett höghus i solnedgång