0 av 0 för ""

H-huset Örebro

H-huset Örebro

Uppdrag
En ny vårdbyggnad
Kund
Region Örebro Län
Färdigställt
2020
Kompetens
Arkitektur, vård
Plats
Örebro
Ansvarig arkitekt
Anders Melin och Therese Eriksson

En ny vårbyggnad utformad av Swecos arkitekter  tillsammans med AART Architects

Universitetssjukhuset i Örebro, USÖ, har länge legat i framkant när det gäller modern sjukvård. För att utvecklingen ska kunna fortsätta behövs nya lokaler som klarar av kraven på framtidens sjukvårdslösningar. Swecos arkitekter vann tillsammans med danska AART Architects tävlingen om en ny vårdbyggnad på sjukhusområdet.

Fördelarna med utformningen av byggnaden

Vården är under ständig utveckling. Nya arbetsmetoder och ännu mer avancerad teknisk utrustning tas hela tiden fram för att kunna ge patienterna så effektiv vård som möjligt. Då behövs flexibla lokaler som enkelt kan anpassas i takt med förändringarna. Med den bakgrunden byggs H-huset som kommer att bli en del av Universitetssjukhuset i Örebro. Den nya byggnaden har formen av en kam. På så sätt optimeras dagsljusinsläppet samtidigt som det skapas vackra vyer ut mot det gröna. Byggnadens utformning ska även minska transporterna och underlätta arbetet för sjukhuspersonalen.

Varierande miljö

Till sjukhuset kommer människor i olika åldrar och med olika bakgrund, därför är det viktigt med en varierande miljö. Vi har arbetat mycket med ytorna som omger byggnaden. En annan utmaning i projektet är att få den nya byggnaden att passa ihop med omgivningen. Genom att anlägga ett torg vid sjukhusets entré blir övergången mellan sjukhusområdet och staden mjukare. Torget öppnar upp och ger besökaren en välkomnande känsla.

Foto: Tim Meier

H-huset Örebro i fint sken
Väntrum H-huset Örebro
Vänrum sjukhus
Konstverk i tak på sjukhus
Växtvägg H-huset Örebro
Växter på H-huset Örebro
Korridor på H-huset Örebro
Reception
sjukhussängar på H-huset Örebro
sjukhussäng
Väntrum på sjukhus
Balkong i trä inomhus
Aula på H-huset Örebro
Uteplats på H-huset Örebro
Kvällsbild på H-huset Örebro