0 av 0 för ""

H-huset Örebro

H-huset Örebro

Uppdrag
En ny vårdbyggnad
Kund
Region Örebro Län
Färdigställt
2020
Kompetens
Arkitektur, vård
Plats
Örebro
Ansvarig arkitekt
Anders Melin och Anette Valtersson-Ekbäck

En ny vårbyggnad utformad av Swecos arkitekter  tillsammans med AART Architects

Vården är under ständig utveckling – nya arbetsmetoder och avancerad teknisk utrustning tas hela tiden fram för att ge patienterna så effektiv vård som möjligt. Då är det viktigt med flexibla lokaler som enkelt kan anpassas i takt med utvecklingen.

Ett sjukhus är en plats där högteknologi och forskning delar ytor med stora känslor så som oro, sorg, glädje och hopp. Det är en plats som besöks av människor när de är som skörast och behöver få utrymme för lugn och ro, och där anställda behöver de allra bästa förutsättningarna för att göra ett bra jobb.

Tillsammans med danska AART vann Sweco Architects tävlingen och uppdraget att gestalta en ny vårdbyggnad på Örebros Universitetssjukhus område. H-huset är en vårdmiljö grundat på evidens, med rum för både innovation och känslor. Även våra installationskonsulter har deltagit i uppdraget med projektering som omfattade framtagande av systemhandling och bygghandling i form av driftkort med funktionstext, teknisk beskrivning och planritningar.

Fördelarna med utformningen av byggnaden

Universitetssjukhuset i Örebro, USÖ, har länge legat i framkant när det gäller modern sjukvård och för att utvecklingen ska kunna fortsätta behövs nya lokaler som klarar av kraven på framtidens nya arbetsmetoder och ge plats åt teknisk utrustning tas hela tiden fram för att kunna ge patienterna så effektiv vård som möjligt. Då behövs flexibla lokaler som med små medel kan anpassas i takt med framtidens behov.

Utöver de tekniska ytorna som ett sjukhus kräver så behövs också rätt förutsättningar för återhämtning, och forskning visar att faktorer så som grönska, dagsljus och konst skapar bra villkor för välbefinnande och tillfrisknande. Därför har vi utformat H-Huset som en kam, för att optimera ljusinsläpp och utsikt över vackra grönskande vyer och en stad i rörelse.

En annan utmaning i projektet var att ha den befintliga miljön i åtanke, och att få den nya byggnaden att passa ihop med omgivningen. Genom att anlägga ett torg vid sjukhusets entré blir övergången mellan sjukhusområdet och staden mjukare och torget öppnar upp och skapar en välkomnande känsla. Slutresultatet är ett högteknologiskt sjukhus i framkant, där innovation och känsla vävts samman i harmoni.

 

Foto: Tim Meier

H-huset Örebro i fint sken
Väntrum H-huset Örebro
Vänrum sjukhus
Konstverk i tak på sjukhus
Växtvägg H-huset Örebro
Växter på H-huset Örebro
Korridor på H-huset Örebro
Reception
sjukhussängar på H-huset Örebro
sjukhussäng
Väntrum på sjukhus
Balkong i trä inomhus
Aula på H-huset Örebro
Uteplats på H-huset Örebro
Kvällsbild på H-huset Örebro
Copy link
Powered by Social Snap