0 av 0 för ""

Helsingborg arena

Helsingborg Arena

Uppdrag
En ny arena till Helsingborg
Kund
Helsingborgs stad och Kärnfastigheter
Färdigställt
2012
Kompetens
Arkitektur
Plats
Helsingborg
Ansvarig arkitekt
Gunilla Wembe

Miljöfokus har varit en viktig del

Miljöfokus har varit en viktig del i arbetet med den nya arenan som både har solceller och solfångare. Byggnaden är 21 000 kvadratmeter stor och är ett nytt tillskott bland stadens befintliga arenor.

En spännande byggnad dit stadens invånare kan gå för att roa sig

Bakom Helsingborg Arena står arkitekter på Sweco. Visionen för Helsingborg Arena har varit att skapa en spännande byggnad och plats dit stadens invånare kan gå för att roa sig. Ytterligare en viktig aspekt i arbetet med arenan har varit att miljöcertifiera den. Solceller i form av svarta blanka glasskivor har integrerats i arenans södervägg och är på så sätt en del av fasadens grafiska utformande. På yttertaket används solfångare för att värma vatten. Byggnaden har både fjärrvärme och fjärrkyla.

En iögonfallande glasfasad

Helsingborg Arena har en utmärkande och iögonfallande svartvit glasfasad. Grunden är en svart kub som på vissa ställen har kombinerats med en vågform. Ytterväggarna är av så kallat sandwichelement, med stora cementskivor i svart och vitt tonat glas.

Fem spelplaner under samma tak

Platsen som arenan ligger på är ett noggrant val, där idén var att koppla ihop den nya arenan med Idrottens hus. Detta innebär att man på så sätt kan erbjuda fem spelplaner under samma tak och publiken kan gå mellan byggnaderna genom en länkbyggnad. Att erbjuda så många spelplaner inomhus på ett ställe gör Helsingborg unikt. Då staden växer är den nya arenan ett bra komplement till de befintliga.

Det är till stora delar donationen av Henry Dunkers stiftelse som har möjliggjort bygget av Helsingborg Arena.

Foto: Felix Gerlach.

Glasfasad på Helsingborgs arena
Trapphus i Helsingborgs arena
Fönster vid Helsingborgs arena
Helsingborg arena
Kafeteria på Helsingborgs arena
Vit sal i Helsingborgs arena
Helsingborgs arena i skymning