0 av 0 för ""

Hemsö restaurang

Hemsö restaurang

Uppdrag
Tidigare militärområde blir restaurang med storslagen utsikt
Kund
Statens fastighetsverk
Färdigställt
2015
Kompetens
Arkitektur
Plats
Hemsön, Höga kusten
Ansvarig arkitekt
Sverker Cajmatz
Certifierad sakkunnig i tillgänglighet
Monika Albertsson

Tidigare militärområde blir restaurang med storslagen utsikt

I det gamla militärområdet på Hemsön vid Höga kusten har arkitekter på Sweco utformat Hemsö fästnings nya restaurang. En inbjudande matsal med stora glaspartier erbjuder besökaren en storslagen utsikt över havet.

Smälter in i miljön

Hemsö Fästning är Sveriges största anläggning sedan Kalla kriget. Statens fastighetsverk (Sfv) som förvaltar anläggningen arbetar med att utveckla besöksmålet och i det ingår uppförande av den nya restaurangen. Totalt har 1500 kubikmeter berg sprängts bort för att ge plats åt byggnaden, som väl smälter in i den militära miljön. Stora glaspartier erbjuder besökaren en vacker utsikt över Bottenhavet.

 ”Förädlad barack”

En utmaning i uppdraget har varit att utforma en restaurang som ger rätt signaler till besökaren, ett önskemål var exempelvis att restaurangen inte skulle upplevas som dyr och exklusiv. En ledstjärna för att nå målet har därför varit ”en förädlad barack”.

Byggnad med olika skepnader

Restaurangen har en lådliknande grundform med tak och skärmtak som är lite stukade. Detta gör att byggnaden ovanifrån liknar en militärinstallation som försöker gömma sig i terrängen. För besökaren som närmar sig huset och vistas i matsalen ville vi skapa en inbjudande och öppen känsla.

Foto: Tim Meier

Stora glaspartier på Hemsö restaurang
Stora fönster vid Hemsö restaurang
Inredning av Hemsö restaurang
Hemsö restaurang i solsken