0 av 0 för ""

Koncepthus Perstorp 1 entré

Koncepthus Perstorp 1

Uppdrag
Utforma kompakta, vackra och funktionella ungdomsbostäder
Kund
Perstorps Bostäder
Färdigställt
2016
Kompetens
Arkitektur
Plats
Perstorp
Ansvarig arkitekt
Jack Lindgren

Swecos arkitekter utformar funktionella ungdomsbostäder

Arkitekter på Sweco fick av Perstorps Bostäder uppdraget att utforma ungdomsbostäder som skulle vara kompakta, vackra och funktionella. Resultatet blev Perstorp 1, ett litet hus med fyra lägenheter om 35 kvadratmeter.

En modern bostad för ungdomar

Hur kan vi åstadkomma kompakta, vackra och funktionella hyresrätter på orter med svag tillväxt? Den frågan fick arkitekter på Sweco då de 2014 fick uppdraget att skapa en modern bostad för ungdomar i den skånska orten Perstorp. Utgångspunkten var att kubikmeter är mer än kvadratmeter. Resultatet blev Perstorp 1, ett litet hus med fyra lägenheter om 35 kvadratmeter.

Låg energiförbrukning och hållbara material skapar ett bra inomhusklimat

Perstorp 1 är ett kompakt hus med fyra identiska lägenheter speglade kring ett kryss. Utmaningen har varit att utnyttja loftytan och samtidigt uppfylla alla tillgänglighetskrav. Fokus har legat på att få en låg energiförbrukning och hållbara sunda material som skapar ett bra inomhusklimat. Trots en kompakt volym upplevs bostäderna som luftiga och rymliga tack vare det öppna sambandet mellan entréplan och loft samt fönster från två väderstreck. Husets färgskala går i svart och orange som kopplar an till Perstorps historia som industriort. I efterhand har även fler åldersgrupper och kommuner visat stort intresse för lägenheterna.

Förutom Perstorp skall husen även uppföras i Laholm, Höör och Ängelholm.

Foto: Mads Fredrik Christiensen

Koncepthus Perstorp 1 sett från gavel
Koncepthus Perstorp 1
Koncepthus Perstorp 1 entré
Koncepthus Perstorp 1
Vardagsrum
Övervåning på Koncepthus Perstorp 1
Kök i Koncepthus Perstorp 1
Arbetsplats i Koncepthus Perstorp 1
Ritningar