0 av 0 för ""

Bild på konst i Norra länken med blått sken

Konsten i Norra Länken

Uppdrag
Konstverk i Norra Länken
Kund
Trafikverket
Färdigställt
2014
Plats
Stockholm
Kompetens
Arkitektur
Ansvarig arkitekt
PeGe Hillinge
Konstnär
Pål Svensson

Konsten ger säkrare bilfärd och en positiv upplevelse

Sju sekunder. Så länge har du på dig att hinna se vart och ett av de fem konstverken i nyöppnade Norra Länken. I ett tätt samarbete har konstnärer och arkitekter skapat konsten i tunneln som ska ge upplevelser samtidigt som den gör bilfärden säkrare. PeGe Hillinge, arkitekt på Sweco och konstnären Pål Svensson ligger bakom det konstnärliga konceptet.

Fem starka konstverk utformat av konstnär Pål Svensson

Hur gör man en flera kilometer lång körsträcka i en tunnel till en lockande upplevelse och samtidigt bibehåller eller till och med ökar säkerheten? Svaret är – genom konst. Ett grepp som tidigare varit helt unikt i Europa, men som här i Sverige utvecklas alltmer. Arkitekt PeGe Hillinge och konstnären Pål Svensson fick i uppdrag av Trafikverket att utveckla konceptet för konsten i Norra Länken. Med projekteringskunskaper, arkitektonisk rumsgestaltning och konstnärlig gestaltning har resultatet blivit fem starka konstverk.

Tema från Nationalstadsparken Hagaparken och de fyra årstiderna

Temat i konceptet har hämtats från den närliggande Nationalstadsparken Hagaparken och de fyra årstiderna. Flera konstnärer har därefter fått i uppdrag att arbeta med varsitt konstverk som nu finns vid fem vägskäl i tunneln och på så vis underlättar orienteringen för bilisten.

I vägskälen bildas större rumsligheter där bilder målas av det svenska landskapet och årstiderna. Med ljus, foto och video får varje plats en egen färgskala, en slags scenografi. Bilisten har sju sekunder på sig att hinna se konstverket. Det blir mer som film eller dans med en början och ett slut. Det måste vara förenklat, kraftfullt och tydligt för att uppfattas i den relativt höga farten.

En av världens mest besökta konstutställning?

Projektet blev ett stort och väl fungerande lagarbete med inblandade konstnärer, arkitekter och projektledare och flera andra representanter från Sweco och Trafikverket. Och slutresultatet blev en färgglad tunnel där varje konstplats har sin egen sprakande färgskala som kommer att beskådas av cirka 90 000 personer varje dygn. Kanske kommer det att bli en av världens mest besökta konstutställning?

Fotograf: Mikael Ullén

Konsten i Norra länken med fjärilar
Konsten i Norra länken i grått sken
Konsten i Norra länken i grönt sken
Konsten i Norra länken i gult sken