0 av 0 för ""

Kv Rördrommen

Kv Rördrommen

Uppdrag
Nyproduktion av kedjehus
Kund
Stjärnhusen AB
Färdigställt
2020
Kompetens
Arkitektur, landskapsarkitektur, mark och VA-projektering
Plats
Örebro
Ansvarig arkitekt
Katarina Misita Stensson
Handläggande arkitekt
Sebastian Fors

Kv Rördrommen –  en plats för människor att växa

I utkanten av Örebro, med naturreservatet Oset och sjön Hjälmaren som granne, står det, till förbipasserandes överraskning, en rad med olikfärgade kedjehus. Porträtterade som lador för att representera det gammaldags lantliga döljer sig nytänkande fastigheter som tillåter människor och familjer att växa.

En modern omtolkning av det lantliga

När Sweco Architects fick i uppdrag att skapa brf Rördromen valde man att omtolka det traditionellt lantliga byggandet för att passa in i känslan där stad möter natur. Byggnaderna upplevs samtida även om attributen känns igen från gamla lador. Något som genomsyrat projektet är ordning och variation, här finns det inget överflöd – men blir för den sakens skull inte tråkigt. Kedjehusen är identiska i utformning för att skapa ett lugn, men olika i färg vilket ger unika identiteter.

De rundade taken som påminner om lantbruksbyggnader har sin alldeles egna funktion då det frigör yta på vindsvåningen och samtidigt går ner över fasaden för att minska upplevelsen av husens höjd. Detta gör att planlösningen bjuder på en flexibilitet som sällan återfinns i kedjehus, där boendeytan kan varieras beroende på om man väljer att inreda vindsvåningen eller inte. Detta gör att det unga paret eller den lilla familjen har den unika möjligheten att låta huset växa i takt med familjen.

Med känslan av en småstad

Även om husen är tätt placerade bjuder omgivningen på luft och en vid utsikt över den orörda naturen. Strukturen skapar ett skuggspel som bryter upp de schematiska raderna och bidrar med en känsla av småstad. Husen ligger tillgängligt med sin närhet in till Örebro, och samtidigt som de syns från bilvägen har de en halvprivat förgård med plats för aktiviteter. Utöver kedjehusen består bostadsrättsföreningen av två flerfamiljsbostäder som är skapade för att smälta in och andas av samma atmosfär.

Brf Rördromen är byggt för att passa in och samtidigt vara sitt eget, här delar man lekpark med grannarna, går sina promenader i naturreservatet och plockar svamp och bär i den intilliggande skogen.

Foto: Tim Meier.

brf Rördrommen
nattbild på bostadskvarter
rött kedjehus
gata på kvarteret Rördrommen
uteplats kvarteret Rördrommen Örebro
cyklist i bostadsområde
Kvarteret Rördrommen Örebro
Copy link
Powered by Social Snap