0 av 0 för ""

Lunds domkyrka i 3D

Uppdrag

Digital 3D-kopia av Lunds domkyrka

Kund

Domkyrkorådet

Status

Pågående

Kompetens

IT, Mätningsteknik

Plats

Lund

Sweco bygger digital 3D-kopia av Lunds domkyrka

Sweco driver ett inmätningsprojekt av domkyrkan och dess omgivning på uppdrag av domkyrkorådet. Hela byggnaden laserskannas och resultatet blir en digital kopia i 3D som kommer ligga till grund för nya CAD/BIM-ritningar av alla utrymmen i byggnaden.

3D-applikation för interaktivitet

För att kunna visualisera all insamlad 3D-data och ritningar i samma system bygger Sweco en 3D-applikation med hjälp av HTML5 och WebGL-teknik. Det möjliggör en interaktiv interaktion med byggnaden i den digitala kopian. I applikationen kan man kommentera och koppla dokument till geografiska positioner i 3D-byggnaden för att underlätta vård och underhållsarbeten i domkyrkan.

Utöver laserskannad data så är byggnaden fotoskannad, delvis med drönare. Bilderna används för att färgsätta renritade CAD/BIM-modeller, fotogrammetriska meshgenereringar samt som 3D-positionerade bildreferenser, för att göra kopian så lik verkligheten som möjligt. Varje sten är i korrekt färg och placerad på rätt plats, i hela byggnaden.

Unik digital kopia av Lunds domkyrka

All grafisk data i applikationen har geografiska 3D-koordinater vilket möjliggör att all ny data som importeras till applikationen hamnar på rätt plats i förhållande till varandra.

Genom att använda webben som plattform kan man använda olika enheter som datorer, surfplattor och smarta mobiltelefoner för ökad tillgänglighet. Dynamiska länkar med digitala vyer och lager kan enkelt delas via epost.

Applikationen används till en början endast som intern resurs och verksamhetsstöd. Framöver kommer bland annat forskare, arkeologer, studenter och arkitekter ha tillgång till denna unika digitala samling och det finns även framtidsplaner för att ta fram en publik version för allmänheten.

 

Att mäta upp katedralen är av stor vikt med tanke på byggnadens komplexitet. Scanningen ger oss möjlighet att byggnadstekniskt mäta in och göra specifika relationsritningar för de olika systemen och byggnadsdelarna. Scanningen kan också med lätthet användas i forskningssyfte för att dels titta bakåt i tiden men också framåt.

– Mats Persson, Domkyrkokamrerare vid Lunds domkyrka