0 av 0 för ""

Magasinet Falun

Magasinet Falun

Uppdrag
En ny tillbyggnad med ett modernt formspråk
Kund
Kulturförvaltningen Magasinet
Färdigställt
2015
Kompetens
Arkitektur, Kulturmiljö
Plats
Falun
Ansvarig arkitekt
Hans Pettersson

Magasinet i Falun har fått en ny tillbyggnad

2015 invigdes den nya tillbyggnaden till Magasinet i Falun. Huset har fått ny entré och garderobsfunktioner och det är Swecos arkitekter som står för den arkitektoniska utformningen. Det gamla godsmagasinet används idag för olika kulturevenemang.

Ett modernt formspråk

På uppdrag av Kulturföreningen Magasinet fick Swecos arkitekter i Falun 2012 ansvaret att rita en ny tillbyggnad. Visionen var att synliggöra entrén samt ge plats för garderob, som tidigare tagit en alltför stor yta i anspråk. Byggnaden har fått ett modernt formspråk, vilket går i linje med den mångfacetterade kulturverksamhet som idag bedrivs i Magasinet. Form leker med Magasinets taklandskap och sammanfaller med takvinkeln på byggnaden.

Invändigt fylls rummen av ljus från takfönster och väggarna består av vitmålat träpanel med slipat betonggolv. Det utvändiga materialet är bandtäkt svart plåt på både väggar och tak. Den nya entrébyggnaden har varsamt dockats till Magasinet och man ser tydligt övergången mellan den nya byggnaden och Magasinets varmröda tegelväggar.

Från ett godsmagasin till ett center för kulturevenemang

Magasinet som då det byggdes 1898 användes som godsmagasin för järnvägen är idag ett center för kulturevenemang. Byggnaden ägs av kulturföreningen Magasinet som kontor, film- och fotoateljé samt som lokal för utställningar och konserter.

Foto: Per Eriksson

Magasinet i Falun entréhall
Tegelvägg i Magasinet i Falun
Entré till Magasinet i Falun
Bild på hela Magasinet i Falun