0 av 0 för ""

Malmö centralstaion

Malmö Centralstation

Uppdrag
Ombyggnaden av Malmö Centralstation
Kund
Jernhusen
Status
Färdigställt
Kompetens
Arkitektur
Plats
Malmö
Ansvarig arkitekt
Josefin Klein

Swecos arkitekter ansvarar för ombyggnaden av Malmö Centralstation

Swecos arkitekter har ansvarat för ombyggnaden av Malmö Centralstation, som skett i flera etapper.

Uppkomsten av Citytunneln och Glashallen

Sedan Malmö Centralstation byggdes 1856 har den genomgått många omvandlingar. Resandet har ökat och i takt med detta har stationens omdanats. Den senaste stora förändringen är ombyggnaden till följd av Citytunnelns tillkomst, som arkitekter på Sweco arbetat med. Då byggdes Glashallen som är kopplingen mellan uppgångarna från Citytunneln och den ursprungliga stationen.

Efter Glashallen utvecklades den gamla väntsalen Centralhallen till en matdestination med matgondoler innehållande restauranger och försäljning.

Kungalängan – för restauranger och butiker

Den tredje och senaste årsringen på Malmö C är omvandlingen av den äldsta delen av stationen där den Kungliga Väntsalen tidigare var belägen. Denna del har därför fått namnet Kungalängan. Där finns flera restauranger och butiker.

2022 utseddes Malmö Centralstation till Årets Station av konsumentorganisationen Resenärerna. Organisationen utvärderar årligen Sveriges samtliga järnvägsstationer och resecentrum utifrån ett 100-tal parametrar som utgår ifrån resenärens behov. Malmö Centralstation utmärker sig bland annat för att den är lättnavigerad och tillgänglig.

Foto: Rafael Palomo 

Glaspartier vid Malmö centralstation
Café vid Malmö centralstation
Rusning vid Malmö centralstation