0 av 0 för ""

Malmö Live: Nytt landmärke för kultur och möten

Uppdrag

Konserthus, kongress och hotell

Kund

Skanska

Status

Färdigställt

Kompetens

Byggkonstruktion 

Plats

Malmö

Övrigt

Vinnare av Årets bygge 2016, nominerat till Structural Awards 2016

Aukustikutmaningar och ett hus i huset

Våren 2015 fick Malmö en ny mötesplats när Malmö Live invigdes med konserthus, kongressanläggning och hotell i tre separata men sammanhållna byggnader. En viktig satsning på musiken, kulturen och nöjeslivet i Malmö. 

Swecos byggkonstruktörer anlitades för projektering av systemhandlingarna för hela stommen och ansvarade även för bygghandlingsprojekteringen av konserthusdelen. 

Det var ett utmanande uppdrag med komplexa konstruktioner där de styrande faktorerna var akustiken och arkitekturen. En av utmaningarna låg i att avskärma konsertsalen från alla ljud utifrån. Både från de omkringliggande lokalerna i byggnaden och från Citytunneln som passerar under konsertsalen som närmast bara 14 meter. Konstruktionsmässigt innebär det att konserthusdelen fick i princip en egen stomme. Man byggde ett hus i huset. 

Utsikt över Öresund och höga miljömål

Hela anläggningen omfattar totalt 90 000 kvadratmeter. Kongressdelen har kapacitet för upp till 1500 deltagare, konserthuset tar 1600 åskådare och hotellet har 444 rum. Under byggnaden anlades även ett underjordiskt parkeringsgarage. Hotellet är 85 meter högt och på översta våningen finner besökaren en skybar med utsikt hela Öresund. Miljömålen var höga från början och Malmö Live är i dag klassad som Leed Platina. 

Malmö Live är stadens näst högsta byggnad och ett nytt landmärke i staden med omnejd. 

Fotograf: Elin Bennewitz