0 av 0 för ""

Sweco konstruerar Stockholms nya landmärke – Norra Tornen

Uppdrag

Norra tornen – Helix och Innovationen

Kund

Oscar Properities

Status

Slutfört

Kompetens

Byggkonstruktion

Plats

Stockholm

Relaterat innehåll

Pressmeddelande

Ett nav i en ny stadsdel

Nu har Stockholm innerstads högsta bostadshus byggts, två skyskrapor som har förändrat stadsbilden. På uppdrag av Oscar Properties har Sweco konstruerat husen som har en unik, futuristisk fasad av asymmetriskt placerade boxar i glas och betong – en sann konstruktionsutmaning. 

Våra storstäder fortsätter att växa på höjden. Inte minst i den nya stadsdelen Hagastaden i Stockholm där de över 100 meter höga Norra Tornen (Helix och Innovationen) nu har uppförts. Visionen havarit att skapa två levande byggnader som ska fungera som ett nav i den nya stadsdelen. 

De övre våningsplanen rymmer cirka 300 bostäder med en spektakulär utsikt. De nedre planen har öppna och tillgängliga ytor för butiker, restauranger och annan verksamhet.   

Komplicerad grundläggning och prefabstomme i världsklass

Tornens ytterväggar består av färdiga betongelement som lyfts på plats. Materialet på den speciella betongfasaden består av frilagd ballast, som på avstånd liknar tegel och harmoniserar med de klassiska Stockholmshusens färgskala i gult, rosa, rött och brunt.   

Sweco har varit huvudkonstruktör för båda tornen. Uppdraget har omfattat förstudier av konstruktionstekniska konsekvenserna, framtagande av system- och bygghandlingar inklusive Prefab samt för grundkonstruktionen. 

Arkitekt: OMA (Office for Metropolitan Architecture)

Norra Tornen

Norra Tornen

Norra Tornen