0 av 0 för ""

Raketanläggning, Kiruna

Uppdrag

Raketanläggning utanför Kiruna

Kund

Swedish Space Corporation (SCC)

Status

Pågående

Kompetens

Projektledning, planering, konstruktion

Plats

Kiruna

Sweco som generalkonsult för raketanläggning utanför Kiruna

Sweco har fått uppdraget som generalkonsult när Swedish Space Corporation, SSC, planerar en ny anläggning för uppskjutning av raketer på Esrange Space Center utanför Kiruna. Sweco tar ett helhetsansvar för den nya anläggningen, som ska göra det möjligt att skjuta upp större sondraketer och placera satelliter i omloppsbana.

– Sweco har fått uppdraget att ta ett helhetsåtagande för projektet och kommer att genomföra uppdraget enligt en EPCM-projektmodell (Engineering, Procurement and Construction Management) och innebär att Sweco tar ett helhetsansvar för projektet och ansvarar för projektledning, planering, projektering samt konstruktion. Sweco kommer även att upphandla entreprenör, sköta byggledning samt ansvara för besiktning och testning av anläggningen, säger Magnus Lindqvist, regionchef vid Sweco i nord.

En möjlighet för större uppskjutningar

Esrange Space Center ligger utanför Kiruna och är SSC:s anläggning för uppsändning av höghöjdsballonger och sondraketer. Där finns också världens mest använda civila markstation för satelliter. SSC planerar en ny anläggning för att möjliggöra att skjuta upp större sondraketer för att placera satelliter i omloppsbana.

– Detta är ett unikt och spännande uppdrag, det är inte varje dag man planerar en anläggning för att skjuta upp raketer och satelliter. Vi är glada att vi fått förtroendet att ta helhetsansvaret som konsult i projektet där samtliga av våra kompetensområden är involverade. Det är ett kvitto på att Swecos breda kompetens kommer väl till pass när stora projekt som detta sjösätts, säger Åsa Bergman, vd för Sweco Sverige.