0 av 0 för ""

Restaurang Aira Stockholm

Restaurang Aira

Uppdrag
Ljusdesign restaurang Aira
Kund
Svenska Brasserier
Färdigställt
2020
Kompetens
Ljusdesign
Plats
Stockholm, Norra Djurgården
Uppdragsansvarig ljusdesigner
Alexandra Schremer Payén

En plats för alla sinnen

Unik arkitektur i en natur- och havsnära miljö med matupplevelser i absolut världsklass gör restaurang Aira till en plats för alla sinnen. Swecos ljusdesigners har bidragit till både interiör och exteriör ljussättning i ett framgångsrikt samarbete med arkitekten Jonas Bohlin.

Jag upplevde tidigt att ljuset förväntades bli unikt och platsspecifikt. Det fanns hela tiden utrymme för det oväntade. Som ljusdesigners har vi letat efter en balans mellan ljuset på platsen, reflektionerna i vattnet och atmosfären inomhus, berättar Alexandra Schremer Payén, som varit ansvarig för uppdraget.

Ljuset visar både detaljerna och helheten

Med naturliga, taktila material och en finstämd balans mellan ljus och speglingar i vattnet hämtar byggnaden inspiration från skärgårdens årstidsväxlingar. Huskropparnas fasader av ljusgrå betong och rostfärgat corten-stål smälter in med båthus och varv, som om de alltid har legat där.  Under den mörka delen av dygnet skimrar corten-fasaden av ett raster med små lyktor som skapar släpljus bakom varje fasadfjäll. Inomhus skapar det mjuka ljuset och glittret från bryggan en upplevelse som vässar besökarens sinnesförnimmelse.

Belysningsidéerna skissades fram och testades med penna, papper och fullskalemodeller i återkommande avstämningsmöten med arkitekten. Med prototyper för olika scenarier utvecklade ljusdesign-teamet en skräddarsydd ljussättning där ingenting har lämnats åt slumpen.

Ett prisvinnande projekt

Sedan öppningen 2020 har Aira uppmärksammats och hyllats av såväl designbranschen som den gastronomiska världen. Restaurangen har bland annat tilldelats det prestigefulla priset Guldstolen, där en del av motiveringen lyder: ”En dramaturgisk totalupplevelse där djup kunskap om funktion och material, ljusföring och akustik präglar gestaltningen. En omsorg som inte bara visas matsalen – för kökspersonalen är detta en arbetsplats att trivas på under många år.”

Restaurang Aira nominerades 2021 till den renommerade tävlingen Dezeen Awards i kategorin ”Architectural Lighting Design” och vann en andraplacering i (D)Arc Awards 2020.

Foto: Måns Berg.

Entré Restaurang Aira
Upplyst väg
Skyltfönster
Belysning skyltfönster
Belysning restaurangkök
Belysning tak
trapphus
Upplyst hamn utanför Aira
Copy link
Powered by Social Snap