0 av 0 för ""

Rosenborg 3 Solna

Rosenborg 3 Solna

Uppdrag
Två nya kontorshus i Frösunda Park
Kund
Vasakronan
Färdigställt
2014
Kompetens
Arkitektur
Plats
Solna
Ansvarig arkitekt
Katharina Schaub Hellström och Jonas Hällgren

Två nya kontorshus i Frösunda Park

Rosenborg 3 består av två nya kontorshus i Frösunda Park som Swecos arkitekter har gestaltat för Vasakronan. Målet med projektet har varit att nå miljöklassificeringen LEED Platinum. Husen är u-formade för att samtliga ytor ska få ett rikt ljusinsläpp.

Fasader med en twist

Eftersom E4:an ligger i närheten och byggnaderna kommer upplevas i hastighet har arkitekterna ritat två tydliga hus och valt att ge fasaderna en twist, där detaljer och utemiljö blir ett formgivande element. Gården mellan byggnaderna har även fått spela en viktig roll där den röda färgen har varit dominerande. Kvarteret omfattar 17 000 kvadratmeter kontorsyta, men har även utrymme för café och konferensyta.

Målet – miljöklassificering LEED Platinum

Målet har varit att uppnå miljöklassificeringen LEED Platinum*, något som alla i projektgruppen jobbat för och bidragit till. Sedumtak har lagts på fastigheten och ett grundvattenmagasin möjliggör egenproducerad värme och kyla. Trä och natursten dominerar invändigt. Kravet om energieffektivitet har varit tydligt och Swecos arkitekter har arbetat under hela processen för att nå projektets samtliga hållbarhetsambitioner. Visionen har varit att den som befinner sig i huset ska känna att det har gjorts miljömässigt medvetna val.

*LEED Platinum: LEED är ett system för miljöklassning av byggnader. Det är relativt få byggnader i Sverige som blir LEED-certifierade idag.

Foto: Tim Meier

Bisnode kontor
Färgglad fasad
Rosenborg 3 med röd fasad
Fasad mellan våningsplan
Vackert trapphus
Trappa i tre plan
Frostat fönster
Fönster på Rosenborg 3 i Solna