0 av 0 för ""

Skotet Västerås

Skotet Västerås

Uppdrag
Bostadshus
Kund
PEAB
Status
Färdigställt
Kompetens
Arkitektur, Konstruktion
Plats
Västerås
Ansvarig arkitekt
Jörgen Winnberg
Team
Jan-Ove Fogelberg, Gustav Engström och Joakim Larsson

Bostadskvarter i ett sjönära läge

I ett sjönära läge ligger bostadskvarteret Skotet. Kvarteret består av två huskroppar som erbjuder ett boende med närhet till småbåtshamn och naturmiljöer, med cykelavstånd till centrala Västerås.

Vinst i ett parallellt uppdrag

Uppdraget inleddes genom en vinst i ett parallellt uppdrag för gestaltning av ett större område vid Öster Mälarstrand, som skulle ligga till grund för en detaljplan. I planen möjliggjorde man för en huskropp att vara högre än de andra. På uppdrag av PEAB fick Swecos arkitekter senare gestalta denna byggnad och resulterat blev bostadshuset Kv. Skotet med Förstäven 1 och 2.

Nytt landmärke

Kvarteret ligger vid en småbåtshamn och Notuddsparken med cykelavstånd in till centrum. Bostadshusen består av två volymer på 14 respektive 16 våningar, som är sammanlänkade med ett trapphus. Byggnaden utgör ett landmärke och för tankarna till segel och marin miljö, med putsade fasader i rött och vitt. Lägenheterna är ljusa och välplanerade med öppna samband mellan vardagsrum och kök. De som ligger närmst vattnet har inglasade balkonger, och de bakre lägenheterna har burspråk med balkong, som även det ger utsikt mot vattnet och staden.

Byggt i Prefab-betong

Huset är byggt helt i Prefab-betong, vilket är unikt. Detta innebär att elementen levererades färdiga att monteras. Genom att använda sig av Prefab fick man ett snabbare montage, elementen levererades färdiga med puts och fönster, vilket innebar att man kunde undgå ställningsbyggen i 16 våningar. Detta gav en bättre arbetsmiljö och innebar dessutom att en våning kunde resas i veckan.

Foto: Ernst Henry

Stillsamn hamn vid Skotet Västerås
Gata till Skotet Västerås
Promenad längs Skotet Västerås
Promenadstråk i trä
Skotet Västerås
Fasad vid Skotet Västerås
Gård vid Skotet Västerås
Skotet Västerås sett från hamnen