Klassiskt träsliperi får nytt liv
Strömpilen Visionite
En nästan hundra år gammal industrilokal har fått nytt liv som modern kontorslokal och blivit en viktig pusselbit i utvecklingen av området Strömpilen i Umeå.
Fakta om projektet
Kund
Svenska Handelsfastigheter
Uppdrag
Transformation av industrilokal till kontor
Plats
Umeå
Status
Färdigställt
Expertis
Arkitektur, byggkonstruktion, installation, digitala tjänster
Anrik industrilokal får nytt liv
Det gamla träsliperiet på Strömpilsplatsen i Umeå togs i drift 1927 och var ett av Sveriges sista träsliperier. När det lades ned 1991 hade det varit i drift i nära 65 år och sysselsatte som mest 450 anställda. Fabriken tillverkade pappersmassa genom mekanisk slipning av grantimmer, som sedan skickades ut i världen för att användas till tidningar.
Nytillskott i handelsområdet Strömpilen
Den nyklassicistiska sliperibyggnaden, ritad av Tor Kempe, byggdes i två våningar för att rymma de stora slipverken. I slutet av 1990-talet anlades Strömpilens köpcentrum på det gamla industriområdet, och byggnaden konverterades till en galleria med ett flertal butiker. Lokalen, belägen på andra våningen, hade stått tom i över tio år innan den omvandlades till moderna kreativa kontor för tillväxtbolagen Visionite och Professional Nord. Det nya huvudkontoret är utformat för att bygga en stark företagskultur och möta medarbetarnas behov av sociala ytor. Kontoret kompletterar handelsområdet med en annan typ av verksamhet som har medarbetarnas välbefinnande i fokus.
Industriell känsla bevarad
Konceptet har varit att skala av de befintliga ytskikten för att framhäva den råa industriella känslan i golv, väggar och pelare, samtidigt som lätta, skira tillägg i modern industriell stil har införts. Ljussättningen har varit avgörande för att lyfta fram den karakteristiska stommen. Genom att fokusera på återbruk där det varit möjligt, bidrar projektet till hållbarhet och ger den nästan 100-åriga byggnaden ett nytt liv.
Ljussättning lyfter karaktären
Den befintliga fabrikslokalen, som omfattar 1700 m², har en entré i markplan och en större öppen yta på plan 2 med åtta meters takhöjd. Den synliga betongkonstruktionen med pelare och takstolar är framträdande, och de stora fönstren sitter tre meter från golvet. Ljussättningen av lokalen har varit viktig för att lyfta fram den karaktäristiska stommen.
För att skapa arbetsplatser med direkt dagsljus designades en hästskoformad entrésolvåning där alla arbetsplatserna placerades en trappa upp. Under entrésolen finns ytor för möten, personalytor och en relaxavdelning. I lokalens centrum behålls den fulla takhöjden, där sex meter höga gavelfönster släpper in ljus, och en social trappa leder upp till arbetsytorna.
Historia och modernitet i samspel
Sweco har tagit fram ett lokalkoncept och senare förfrågningsunderlag samt bygghandlingar för ombyggnationen och bidragit med expertis inom arkitektur, konstruktion, installation och 3D-skanning.
Denna transformation av en nästan hundra år gammal byggnad är en viktig pusselbit i utvecklingen av Strömpilen i Umeå, som visar på hur historia och modernitet kan samexistera.